Brian Vollesen (th.) har flyttet sin forretning 'Strandvejen Cykler' over på den anden side af vejen. Golden retrieveren Chilli fulgte med, og det samme gjorde Torben Lundsvig, der har købt sine cykler i samme forretning i 67 år. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Brian Vollesen (th.) har flyttet sin forretning 'Strandvejen Cykler' over på den anden side af vejen. Golden retrieveren Chilli fulgte med, og det samme gjorde Torben Lundsvig, der har købt sine cykler i samme forretning i 67 år. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Cykelhandler flytter: "Jeg kunne ikke drømme om at købe mine cykler et andet sted"

Landsbyen Hellerups foretrukne cykelhandler, Strandvejen Cykler, er flyttet over på den anden side af vejen. Med følger trofast Torben Lundsvig, der er kommet i butikken i 67 af dens 80 leveår

Af
Jesper Bjørn Larsen

En tirsdag i begyndelsen af juni satte Brian Vollesen skilte med 'Flyttesalg' i sit vindue efter lukketid. Da han skulle åbne sin butik næste morgen, stod der fire kunder med rynkede bryn og hænderne ind i siden. 'Hvad pokker har du gang i, Brian', spurgte de, inden cykelhandleren overhovedet havde sat nøglen i døren.

"Der blev ikke lappet mange cykler den onsdag og heller ikke dagen efter. Jeg brugte al tiden på at forklare, at jeg jo trods alt kun flytter over på den anden side af vejen," griner Brian Vollesen, der i 13 år har ejet Strandvejen Cykler. Forretningen, der har ligget på Strandvejen 134 i otte årtier. Men et huslejepres og et vigende marked tvang Brian Vollesen til at kigge sig om efter nye lokaler.

"Mange køber i dag deres cykel på nettet, i specialforretninger eller hos thansen, som faktisk er Danmarks største cykelhandler. Den gammeldags cykelsmed er blevet et særsyn. I den tid, jeg har haft forretningen, har der været en nedgang i omsætningen på 30-40 procent. Huslejen er i samme periode steget fast med 3 procent hvert år, så jeg var godt klar over, hvor det bar hen."

Brian Vollesen

Brian Vollesen

Faktisk har Brian Vollesen prøvet at afhænde forretningen i et par år, men hver gang huslejen, der i dag ligger på 30.000 kr., kom på tale, kølnede interessen. En dag kiggede et par af hans faste kunder forbi. De havde lige købt ejendommen overfor og spurgte, om Brian ikke skulle have et par ekstra lokaler.

Brian Vollesen skulle ikke betænke sig længe for at flytte hele molevitten. Nok stod det klart, at både værksteds- og især lagerarealet blev meget mindre, men det var alfa og omega for ham at blive i nærområdet.

"Hvis jeg var flyttet 500 meter væk, skulle jeg starte forfra. På den her måde har jeg taget mit kundegrundlag med, og det betyder alt. Mit varesortiment er skrumpet lidt ind, men det betyder bare, at jeg har mindre lagerbinding, så alt i alt er jeg en glad og tilfreds cykelhandler," lyder det fra cykelhandleren, der har mekanikeren Claus og praktikanten Bjarke i sin stab.

Har købt 27 cykler

Et af de mennesker, der er allergladest for, at Brian Vollesen og Strandvejen Cykler bliver i nabolaget, er 69-årige Torben Lundsvig, der bor lidt længere nede ad Strandvejen. Det var lige her, hans forældre købte hans allerførste cykel til ham, da han var to år. En brugt, blå drengecykel med ét gear. Og siden har Torben kun handlet her. Selv da han i en årrække boede i Allerød, købte han sine cykler hos Strandvejen Cykler.

"Jeg har regnet mig frem til, at min familie og jeg har købt 27 cykler gennem årene. Jeg har selv købt 11, min kone har købt ni, den ældste af mine døtre har fået seks cykler herfra, og den yngste har fået tre. Det er ikke fordi, vi har ønsket at forskelsbehandle, men man arver jo cykler, når man er den mindste," smiler Torben Lundsvig.

Men hvorfor er det lige, han har besluttet sig for at udvise en så ekstrem grad af loyalitet i en omskiftelig verden?

"Det er jo den lokale cykelhandler. Man har altid fået en fantastisk service her, også under de tidligere indehavere. Det handler nok om nostalgi. Der er visse ting, der er uforanderlige på en foranderlig måde. Der er tre forretninger, jeg kan huske fra de 67 år, jeg er kommet i kvarteret. Det er bageren, købmanden nede ved Maglemosevej og så cykelhandleren. Andre butikker kommer og går, men de tre har været her altid. Sådan føles det i hvert fald. Det giver noget kontinuitet. I tilfældet med cykelhandleren er det jo så også en kæmpe fordel, at man ikke skal flere kilometer væk, hvis man står med et akut problem."

Brian Vollesen og Torben Lundsvig bliver hurtigt enige med hinanden om, at der er et særligt sammenhold i den Hellerup-landsby, der ligger nord for downtown Hellerup.

Der er den 'store' landsby, der går fra Callisensvej, og så er der den helt 'lille' landsby, der strækker sig fra Tranegårdsvej til Maglemosevej. Her kender de fleste hinanden, alle hilser på alle, og man hjælper hinanden, hvis man kan.

For eksempel kigger Beth, en lokal hundeejer, hver dag ned i cykelforretningen og går en tur med Chilli, Brians 4½ år gamle golden retriever, som alle kvarterets børn klapper på vej hjem fra skole. Derfor tog Brian Vollesen det også kun som et plus, da de fire kunder 'skældte' ham ud den junidag.

"Man har lidt mere lyst til at gå på arbejde dagen efter, når man mærker sådan en opbakning," smiler han.

Store forventninger

For Brian Vollesen handler service f.eks. om, at han altid hjælper folk med at pumpe cyklen, og han løser gerne akutte problemer med det samme, hvis han overhovedet kan.

"Folk elsker det. Der er ikke så mange serviceforretninger af samme slags tilbage," siger han. Torben Lundsvig nikker.

"Det er bare rart at få fikset sine forlygter med det samme, hvis det er det, der er problemet, så man kan komme hurtigt videre. Jeg kunne ikke drømme om at købe mine cykler et andet sted," siger han.

Husker tilbage

50-årige Brian Vollesen husker tilbage til for 13 år siden, da han lige kom til kvarteret efter mange år som cykelhandler på Nørrebro.

"Jeg fik et kulturchok. Man kan godt mærke, at folk har lidt flere penge, for man kan sælge dyrere cykler. Men folk holder også på pengene. Og de forventer virkelig noget ekstraordinært, hvis de har brugt penge på en kvalitetscykel. Man kan ikke bare stikke dem en gul post it i hånden og sige, 'den er klar på onsdag'. Så ja, rigtig mange forventer meget, men jeg føler også, jeg har fået tættere bånd til folk herude, end jeg nogensinde fik på Nørrebro."

Publiceret 15 August 2019 11:14