Rosa Warnke og Olivia Bothe fra Gammel Hellerup Gymnasium. Foto: Gry Brøndum

Rosa Warnke og Olivia Bothe fra Gammel Hellerup Gymnasium. Foto: Gry Brøndum

Har du dét, der skal til, for at blive leder?

Pigerne tvivler, mens drengene siger ja i voxpop med fokus på køn og ledelse på Gammel Hellerup Gymnasium

Af
Gry Brøndum

Bogen "Dronningens nye klæder" skrevet af blandt andre Ørsteds bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen slår fast, at den danske selvforståelse som et land med en vellykket ligestilling er helt forfejlet.

Danmark halter bagud på kønsbalancen med kun hver 8. leder-rolle besat af en kvinde, og det skyldes i høj grad en kultur, der holder os fast i et gammelt syn på, hvad kvinder og mænd kan og bør.

Men hvordan ser de unge, der står over for vigtige studie- og fremtidsvalg egentlig på det med ledelse?

Villabyerne tog forbi Gammel Hellerup Gymnasium for at tale med nogle af de ældre studerende om deres holdninger til ledelse og køn, og vi bringer her et repæsentativt udpluk af i alt otte samtaler med de unge. Vi spurgte både drenge og piger om deres syn på mænd og kvinder i ledelse, og om de mener, at de selv har det, der skal til for at blive leder:

Jeg vil ikke være sådan en streng type

Olivia Bothe fra 3.a på den sproglige linie er ligesom sin veninde Rosa Warnke af den opfattelse, at kvindelige ledere generelt er lidt sejere end mandlige, fordi de begge oplever, at det kræver mere, at blive leder som kvinde. Men på spørgsmålet om, hvorvidt hun selv vil være leder er svaret umiddelbart "nej":

"Det bliver ikke noget, jeg vil. Jeg tror ikke, jeg har lyst til at være sådan en streng type. Jeg vil hellere have en opgave og så udføre den."

Kalle Thorsgaard og William Brix-Riisager fra Gammel Hellerup Gymnasium. Foto: Gry Brøndum

Kalle Thorsgaard og William Brix-Riisager fra Gammel Hellerup Gymnasium. Foto: Gry Brøndum

Tvivl vil gøre mig til en god leder

Kalle Thorsgaard fra 3.g læser også på biotech linien og han tøver ikke med at sige "Ja" til, at han har det, der skal til, for at blive leder. Han mener, at mænd generelt er bedre til offensivt at tage deres lederrolle på sig, mens kvinderne generelt er mere bange for at gå ind i lederrollen og kræve indflydelse:

"Til tider kan jeg være i tvivl om, hvorvidt jeg egner mig til lederrollen, men netop den tvivl, tror jeg faktisk vil være med til at gøre mig til en god leder," svarer han.

Mænd har mere 'killer instinct'

18-årige William Brix-Riisager, der læser på biotech-linien på Gammel Hellerup, svarer klart "ja" til, at han har det, der skal til for at blive leder.

Men William, hvis forbillede er hans mor, der tackler både karriere som kontorchef og hjemmet med madlavning og lektiehjælp til hans lillesøster, stiler efter at blive en mere empatisk og rummelig leder, end den type, han traditionelt forbinder med den mandlige, hvor et særligt 'killer instinct' gør mænd bedre til at promovere sig selv og få en høj løn, sammenlignet med kvinderne.

Shirli Henriksen fra Gammel Hellerup Gymnasium. FOTO: Gry Brøndum

Shirli Henriksen fra Gammel Hellerup Gymnasium. FOTO: Gry Brøndum

Jeg er nok for sød og for perfektionistisk

Shirli Henriksen fra 3. z er 17 år og læser biokemi, og hun mener, at mandlige leder generelt er resultatorienterede og lidt mindre optaget af følelser end kvindelige: På spørgsmålet om hun selv har det, der skal til for at blive leder, svarer hun:

"Lige nu har jeg ikke. Jeg har et godt overblik og er god til at motivere folk. Men jeg ville ærlig talt ikke have lyst til at stå med det økonomiske ansvar. Jeg ville nok være for sød, for høflig og for perfektionistisk til at være produktiv nok," siger hun og tilføjer:

"Jeg ville ikke føle livsglæde ved kun at have fokus på tal og produktivitet frem for menneskelig trivsel."

Publiceret 05 September 2019 11:00