Gentofte er et godt sted at bo, hvis man vil leve et sundt liv. Det viser ny kåring som landest sundeste kommune.

Gentofte er et godt sted at bo, hvis man vil leve et sundt liv. Det viser ny kåring som landest sundeste kommune.

Havsvømmebane og løbelys til Danmarks sundeste borgere

Markering af svømmebane fra Charlottenlund Fort til Skovshoved Havn, løbelys til atletikanlæg ved Gentofte Stadion, og udendørs træningsudstyr ved Maglegårdsskolen. Kommunens politikere støtter udendørs træning med millionbeløb - og glæder sig over kåring som Danmarks sundeste kommune.

Af
Gry Brøndum

Gentofte Kommune blev i sidste uge kåret som landets sundeste kommune på 38 forskellige parametre, blandt andet træning, rygning og sukkersyge.

Det viser det såkaldte Sundhedsbarometer, som nyhedsbrevet Kommunal Sundhed og Dagens Medicin står bag, og som blev offentliggjort tirsdag i sidste uge, med sit overblik over landets kommuners sundhed.

En høj grad af sundhed i Gentofte kan delvis forklares med borgernes generelle høje uddannelsesniveau og økonomiske formåen.

Og hvad angår et aktivt og sporty liv, så har de lokale politikere i Gentofte stort fokus på investeringer, som understøtter et sundt og aktivt liv i kommunen.

Svømmebane mellem Fortet og Skovshoved

Senest har Gentofte Kommune ved seneste kommunalbestyrelsesmøde bevilget 400.000 kroner til markering af en svømmebane for hav-svømmere, der gerne vil svømme distancen mellem Charlottenlund Fort og Skovshoved Havn på sikker vis.

En del af puljen skal også bruges til at opsætte skabe til svømmernes tøj og tasker ved Fortet.

Udendørs træningsudstyr til Maglegård

Ved det udendørs trænings- og aktivitetsanlæg ved Maglegårdsskolen er der også lige blevet bevilget ekstra penge til træningsudstyr og lys.

I alt 165.000 kroner fra Lokale- og Anlægsfonden. Det er den frivillige sportsklub-sammenslutning Fritid og Gentofte LIV, der primært har drevet initiativet ved Maglegård, som kommunalbestyrelsen allerede i marts bevilgede 1 million kroner til etablering af.

Lys over løbebanen

Endelig er der udsigt til lys over løbebanerne i Gentofte Sportspark, hvor kommunalbestyrelsen netop har bevilget 700.000 kroner til at sikre, at atletikudøvere, der gerne vil træne i de mørke timer, nu kan gøre det i lys fra masteanlæg, der belyser springbaner med to springgrave og to kastebaner samt en 400 meter løbebane.

Og hermed skulle der være basis for endnu mere træningsaktivitet og frisk luft til Danmarks sundeste borgere.

Målepunkterne for Sundhedsbarometeret tæller alt fra lægedækningen i kommunerne, andelen af borgere med overvægt eller sukkersyge, andelen af fysisk aktive samt en lang række andre forhold såsom uddannelsesniveau, erhvervsfrekvens og indtægtsforhold.

Politikere vil støtte sund livsstil

Og formanden for Sundhedsudvalget, Bente Frimodt-Møller (K), medgiver, at de socioøkonomiske forhold har stor betydning for sundhedstilstanden i kommunen.

Men hun mener ikke, at de bærer hele forklaringen. Som eksempel siger hun i en pressemeddelelse, at de 25 procent af borgerne i Gentofte, der tjener mindst, har samme indkomst som samme gruppe set på landsplan.

Gennem årene har Gentofte Kommune investeret kraftigt i at give alle borgere en sund livsstil. For eksempel indførte kommunen en times obligatorisk leg og bevægelse dagligt for alle børn og unge året inden, skolereformen tog emnet op.

Kommunen har også løbende moderniseret haller og idrætsanlæg for at give alle mulighed for en aktiv fritid, fortæller sundhedsudvalgsformanden.

Gratis psykologhjælp til unge

Lige nu sætter Gentofte Kommune også ind på ungeområdet med gratis psykologhjælp til unge, og et opgaveudvalg af borgere og politikere ser på, hvordan man kan knække kurven for unges brug af rusmidler.

"Det er naturligt for os at inddrage vores borgere i arbejdet med at hæve sundheden der, hvor der er nogen, der halter efter. Vi ved, at det skaber mere motivation og bedre muligheder for varige resultater", siger Bente Frimodt-Møller: "Og så vil vi da også gerne holde fast i den flotte førsteplads på sundhedsbarometeret."

Publiceret 17 September 2019 18:14