Gentofte Kommune har netop åbnet dørene for et nyt mødested for unge i Byens Hus på Hellerupvej. Arkivfoto

Gentofte Kommune har netop åbnet dørene for et nyt mødested for unge i Byens Hus på Hellerupvej. Arkivfoto

Lukning af klubber skaber stadig bekymring blandt forældre: "Der findes ikke længere et sted i nærområdet, hvor alle kan være med"

Forældre frygter, at lukningen af de lokale ungdomsklubber fører til, at flere teenagere hænger ud på gaden. SSP-leder forsikrer, at man har øje på de unge

Af
Signe Haahr Pedersen

Protesterne var store sidste år, da Gentofte Kommune besluttede at samle de aftenåbne ungdomsklubber til ét samlet tilbud, der består af en base i Byens Hus på Hellerupvej og en afdeling hos Vangede Fritidscenter.

Og her et år efter, hvor ændringen træder i kraft, er der stadig bekymring at spore blandt forældre.

En af dem hedder Maria Kongsted. Hun er mor til en dreng, der går i 9. klasse på Ordrup Skole. I 7. og 8. klasse kom han i den lokale ungdomsklub mindst tre gange om ugen, men:

"Efter lukningen og den nye ordning er trådt i kraft, deltager han ikke mere. Jeg har prøvet at tale med ham om at give det nye sted en chance, men hverken han eller hans venner har lyst til at tage derhen. Han synes blandt andet, at det er for langt væk. Jeg ved godt, det “kun” er tre kilometer, men man dropper ikke bare lige forbi efter diverse sportsaktiviteter," fortæller Maria Kongsted til Villabyerne og fortsætter:

"Alt i alt er vi bare superkede af denne lukning. Det har givet dødsstødet til hygge på tværs af klassetrin på Ordrup Skole. Der findes ikke længere et sted i nærområdet, hvor alle kan være med. De ses nu kun med klassen, når der bliver lavet et arrangement hos en kammerat, og der er det oftest ikke alle, som er inviteret. Jeg er glad for, at vores dreng stort set altid er med, men hvad med dem, der aldrig bliver inviteret?"

Hun fortæller, at hun en aften på en gåtur lagde mærke til, at der stod en flok unge og hængte ud på skolens område.

"Der var gang i både alkohol og gas-ampuller. Gjorde de det et andet sted før? Måske. Men jeg synes, det er tankevækkende, at det bliver så synligt samtidig med, at aftenklubben er lukket. Jeg skal dog ikke kunne sige, om jeg bare er kommet forbi på en "uheldig" aften," siger hun.

Villabyerne har været i kontakt med flere forældre, der udtrykker samme bekymring som Maria Kongsted. Men de har ikke ønsket at udtale sig til citat.

SSP: Vi bygger bro

På baggrund af forældrenes bekymring, har Villabyerne stillet en række spørgsmål til leder af SSP (samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politi) i Gentofte Kommune Pernille Ødegaard. Hun har sendt følgende svar per mail.

Et af målene for det nye Unges Frie Tid er et styrket samarbejde med SSP. Hvordan vil det helt konkret komme til udtryk?

"Medarbejderne fra Ungemiljøet og medarbejderne i SSP-netværket kommer sammen til at facilitere trivselstiltag og forebyggende tiltag for både elever, lærere og forældre ude på skoler og uddannelsesinstitutioner. SSP’s Gadeteam får desuden deres gang i Ungemiljøet, så de kan bygge bro mellem Ungemiljøets medarbejdere og tilbud og de unge, de møder, som mangler et godt fritidstilbud eller har behov for et alternativ til at hænge ud i det offentlige rum. Vi overvejer også, om medarbejderne i SSP-gadeteamet sammen med medarbejderne i Ungemiljøet kan lave forskellige aktiviteter for unge rundt om i kommunen. Det kan være aktiviteter såsom streetbasket, fodboldturneringer, grillaftener osv."

Villabyerne har talt med flere forældre, som er bekymrede for, at centraliseringen af ungemiljøet vil gøre, at nogle af de unge, der før kom i den lokale aftenklub, vælger tilbuddet fra og i stedet i højere grad hænger ud ved f.eks. Gentofte Sø. Hvad tænker du om den bekymring? Og hvad vil SSP gøre for at samle de unge op, som før havde kontakt til pædagogerne i den lokale klub, men ikke vælger at bruge det nye ungemiljø på Hellerupvej?

"Ungemiljøerne i Vangede og på Hellerupvej er stadig nye, og vi har naturligvis en stor opgave med at gøre de unge opmærksomme på de nye muligheder og aktiviteter. Der vil naturligvis være unge, der af den ene eller anden grund ikke har lyst til at bruge det nye Ungemiljø - ligesom der tidligere var unge, der ikke brugte de lokale ungdomsklubber. Den udfordring er vores SSP-medarbejdere meget opmærksomme på og er i tæt dialog om det med skolerne, ungdomsuddannelserne og vores gadeteam. Derudover har elever i 7.-9. klasse i dag også mulighed for at fortsætte i kommunens ni juniorklubber, hvis de har lyst til det."

Hvordan vil SSP arbejde med at sikre et højt niveau af nærhed og fortrolighed til de unge i det nye store ungemiljø?

"SSP vil som altid møde de unge, hvor de unge er: I skolerne, idrætsinstitutionerne, på gaden, i boligområderne og så videre. Vi vil også fortsætte med at arbejde tæt sammen med alle de voksne, der har kontakt til de unge. Det samarbejde vil vi også have med medarbejdere i Ungemiljøet, i stil med det, vi har haft med medarbejderne i de gamle ungdomsklubber. Vores SSP-gadeteam har allerede deres gang i Ungemiljøet Vangede og vil komme på Hellerupvej, så vores medarbejdere bliver kendte ansigter der."

Publiceret 18 September 2019 11:21