Sakarine og Minik fra Tasiilaq med fodbold og fodbold-trøje fra FC Barcelona. Foto: Gry Brøndum

Sakarine og Minik fra Tasiilaq med fodbold og fodbold-trøje fra FC Barcelona. Foto: Gry Brøndum

Grønlandske børn rejste hjem til Tasiilaq med taskerne fulde af fodboldtrøjer

Torsdag sluttede 23 østgrønlandske børns besøg i Gentofte, og en af værtsfædrene, Michael Jeppesen, kvitterede for glade stunder med "sin dreng" Nukaaraq med uddeling af 298 fodboldtrøjer indsamlet via Facebook-opslag.

Af
Gry Brøndum

"Mød min grønlandske dreng Nukaaraq," skrev journalist Michael Jeppesen på sin Facebook-profil for et par uger siden og fortsatte:

"Han er vild med fodbold!" Nukaaraq er 10 år og har sammen med tyve af sine kammerater fra den østgrønlandske by Tasiilaq boet hos Gentofte-familier i fem uger som en del af Gentofte Kommunes traditionsrige udvekslingsprojekt med den grønlandske by. Nukaaraq har boet hos Michael Jeppesens familie.

Michael Jeppesen og hans grønlandske dreng Nukaaraq. Foto fra Facebook.

Michael Jeppesen og hans grønlandske dreng Nukaaraq. Foto fra Facebook.

"Vi har haft nogle skønne uger, men den 27. september er det slut. Så skal han hjem med tasken fuld af gode oplevelser," skriver Michael Jeppesen på sin Facebook-side. Og han tilføjer:

"Men der er noget der mangler... Fodboldtrøjer. Jeg er simpelthen for nærig, når jeg ved, hvor mange der ligger i jeres hjem og bare venter på at komme en tur til den grønlandske østkyst. De ææælsker fodbold, de søde grønlandske børn. De spiller fodbold hver dag uanset vejret. Min søn boede der i april sidste år, og de spiller også, når temperaturen er minus 20."

Og så væltede det ellers ind med kommentarer - og trøjer, ikke bare fra venner og bekendte, men også fra klubberne FC København og Brøndby IF, der gerne ville være med til at give ungerne fra Tasiilaq en farvestrålende souvenir med hjem i kufferten.

Kulørt tagselv-bord

Torsdag eftermiddag på Gentoftes Kulturskolerne på Duntzfeldt Allé endte den første del af Michael Jeppesens indsamling med tag-selv-bord i baggården med 298 unikke fodboldtrøjer, der er strømmet ind, siden hans Facebook-opslag gik viralt og blev delt mere end 4.600 gange.

Det skete lige efter dette besøg hos prinsesse Benedikte på Amalienborg

Esko og Albert, der begge skal til Tasiilaq til foråret. Foto: Gry Brøndum

Esko og Albert, der begge skal til Tasiilaq til foråret. Foto: Gry Brøndum

Og så gik de grønlandske drenge og piger ellers i gang med at vende og dreje og prøve de farvestrålende trøjer fra Barcelona, Bayern, City, Chelsea og FCK. Også medaljer, fodboldsko og drikkedunke var dukket op i indsamlingen, og Nukaaraq selv har sovet i fodboldtrøjer de sidste dage, efterhånden som børn og voksne begyndte at dukke op og banke på hos værtsfamilien i Charlottenlund. Senest kom en gammel svensk landsholdstrøje med Zlatan Ibrahimovic på ryggen.

Fodboldmagi

"Vi er ikke ude i sådan en nødhjælps-ting," forklarer Michael Jeppesen om sin idé, som han kom på, da han var ude og købe tøj med Nukaaraq og opdagede, at det mest brændende ønske - en fodboldtrøje - kostede 600 kr:

"Det her er nemlig ikke nødvendigt. Det er ren luksus. Der er noget magisk ved, at Nukaaraq har åbnet døren derhjemme 12-13 gange hver aften, fordi der kommer børn fra kvarteret og giver ham fodboldtrøjer, som han skal hjem og spille i på den nye kunstgræsbane i Tasiilaq," fortæller Michael Jeppesen:

"Nukaaraq græd den første dag. Han sad med et billede i hånden af sin mor og græd, men nu er det hele så endt med poser fulde af fodboldtrøjer."

Og det er da også tydeligt, at der er god stemning i gruppen af både danske og grønlandske børn den sidste dag, selvom Michael Jeppesens egen datter Tusja på 10 år var lidt ærgerlig over at måtte gå glip af en original målmandsdragt fra Chelsea fra 1998, fordi den altså var til de grønlandske børn:

"En lille bombe i det stille forstadsliv"

"Charlottenlund-børnene er grædefærdige af jalousi over, at de ikke må beholde én eneste af trøjerne," forklarer Michael Jeppesen kærligt: "Men sådan er det," og dermed er endnu en god oplevelse som værtsfamilie ved at være overstået:

"Verden bliver lidt større, når man i en måned får et ekstra barn. Ens eget barn bliver tvunget til at tage ansvar på en helt anden måde, fordi det skal tage sig af et andet barn, som Esko nu har skullet tage sig af Nukaaraq."

Selv siger Esko, at det har været rigtig hyggeligt at have Nukaaraq på besøg, og Nukaaraq selv, der ikke taler så godt dansk, smiler og gestikulerer med sit fodboldtøj.

"Det er en lille bombe, der springer i ens stille forstadsliv," siger Michael Jeppesen:

Børneleg i haven

"Nukaaraq står op hver morgen og åbner køleskabet og går i gang med yoghurt og bananer. Han elsker frugt, for frisk frugt har man vist ikke så meget af i Tasiilaq."

"Og så er det bare fantastisk at have en dreng, der spiller fodbold hele tiden. Det er dejligt, at børnene spiller fodbold i haven efter mørkets frembrud," siger far til fire, Michael Jeppesen, der varmt anbefaler at deltage som familie i udvekslingen, der har foregået siden 1991.

En piteraq sendte børnene til Gentofte

Faktisk kom der børn fra Østgrønland til Gentofte allerede tidligere. Dengang hed Tasiilaqs kommune Ammassalik, og en kraftig vind, kaldet en piteraq, væltede og ødelagde børnenes skole i 1970, fortæller Gentofte Kommunes koordinator siden 2002, Kenneth Michael Knigge.

De blev så tilbudt at komme til Danmark og gå i skole, mens deres egen blev bygget op igen, og hermed var kimen lagt til projektet i dag, hvor to 6. klasser fra Tasiilaq hvert år kommer til Gentofte og indkvarteres i danske familier, mens de går i skole sammen,

De grønlandske børn får ny indsigt i dansk kultur og lærer dansk, som er nødvendigt for at få en uddannelse. Og de danske børn kommer til Grønland og får indsigt i kulturen i Tasiilaq, som ligger meget afsondret fra verden ved den østvendte kyst.

Tættere på hinanden

Tre af de danske piger, der ligesom Esko skal til Grønland til foråret, har allerede været i Tasiilaq: Clara fra 6.d på Gentofte Skole, Rebecca fra 6.a på Skovgårdsskolen og Nanna fra 6.a på Trongårdsskolen i Lyngby. Og de mener godt, at deres veninde Viola fra 4.c på Gentofte Skole, der skal med for første gang, kan glæde sig:

”Det er en meget lille by, så det er meget hyggeligt, at være deroppe. Det kan tage flere timer, hvis vi skal på café på grund af vejret. Der er også meget ventetid i lufthavnen Kulussuk, inden man kan flyve videre til Tasiilaq", fortæller de. Men det med at vente kan også være hyggeligt:

”Man kommer lidt tættere på hinanden. Forskellen mellem Grønland og Danmark er, at man er meget mere ude sammen med sine venner,” fortæller pigerne i munden på hinanden:

”Hvis der er storm i Grønland, går man bare ind i nogens hus. Venner går lige ind, uden at man behøver at banke på. I Danmark ville vi nok ringe til politiet, hvis nogen bare gik ind. Man er ikke så bange for indbrud og røverier, som vi er her. Det er meget ligesom, hvis man er i familie."

Tryg trods DR Dokumentar

Tasiilaq var for nylig omdrejningspunktet i DR-dokumentaren 'Byen hvor børn forsvinder', der afdækkede problemer med seksuelt misbrug af børn i byen, og det nævner pigerne selv som et bekymringspunkt. Men det er ikke noget, de synes, de har mærket noget til:

”Jeg var tryg ved at være deroppe, fordi jeg kendte så mange deroppe," siger Clara:

"Jeg føler lidt, at de der dokumentarfilm overgør det lidt. Det er en anden version, end det Grønland vi har oplevet.” Og det er pigerne generelt enige om:

"Jeg føler mig meget tryg deroppe. Jeg føler ikke, at der var nogen mennesker, der var ubehagelige," siger Nanna, der glæder sig til at komme til Tasiilaq igen til marts, hvor børnene fra Gentofte skal på hundeslædetur og ud på ski og isfiskeri.

Sælkød og sodavand

Og så er der madkulturen, fortæller pigerne begejstret: "De spiser hele tiden. De spiser scones og donuts og pomfritter og sælkød," griner de: "Vi fik scones med sodavand til morgenmad".

Og lærer Elvira Olsen fra Tasiilaq, der har været med i projektet siden 2011, er ikke i tvivl om, at de danske børn får en helt anden indsigt i Grønland med udvekslingen end de mange tusind turister, der hvert år kommer til byen:

”De bor hos grønlandske familier og spiser sammen med os. Og vi spiser jo meget fisk og sælkød," fortæller Elvira Olsen og griner højt.

”Omvendt får de grønlandske børn indsigt i, hvad der bliver krævet af de danske børn, når de kommer her – i det hele taget ser de en anden verden, så de kan se en fremtid for sig, for eksempel på en efterskole i Danmark," fortæller lærinden.

Mere fodboldudstyr på vej

De grønlandske børn har nu fordelt fodboldtrøjer og sko og drikkedunke og træningssæt og pakket fine bunker til sig selv og deres søskende rundt omkring i Kulturskolernes gård.

”Det betyder alverden for børnene med det her fodboldtøj. Vi har 450 elever på skolen i alt, og de er ude at spille fodbold året rundt,” fortæller Elvira Olsen:

”Der er ikke så meget plads i hjemmene, så fodbold udendørs er et stort hit, ligesom at løbe og cykle og gå på fjeldvandring. Og forældrene har ikke råd til så meget udstyr, for det er ufaglærte og folk med lavere indkomster, som bor i Tasiilaq.”

Nu pakker Michael Jeppesen resterne af tagselvbordet ned.

Det skal samles med flere fodboldtrøjer over de næste måneder, og så kommer det hele med sønnen Esko og de andre til foråret, når de skal på genvisit hos Nukaaraq og alle de andre grønlandske børn i Gentoftes venskabsby - og måske følger Michael Jeppesen også selv med, for som han siger:

"Jeg har meldt mig som bekymret forælder til at hjælpe til på turen."

Bekymret kommune

Kort før redaktionens deadline mandag meldte kommunaldirektør Torben Frølich fra Gentofte Kommune ud, at man fremover ikke vil lade Gentoftes unge overnatte privat i Tasiilaq på grund af de ubehagelige historier om seksuelle overgreb på børn i byen:

Så når Esko, Albert, Nanna, Rebecca, Viola og Clara skal afsted til foråret, skal de overnatte i en sovesal, og så bliver oplevelsen af Tasiilaq nok lidt mindre nær for børnene, end den har været de foregående 30 år.

INDSAMLING

Da der er 450 børn i Tasiilaq og kun 298 gode fodboldtrøjer på vej, vil Michael Jeppesen gerne fortsat modtage fede fodboldtrøjer til børn. Send til MUST, Vester Voldgade 96, 1552 V eller kontakt Michael på Facebook om levering.

Publiceret 01 October 2019 14:02