Det var vigtigt for Camilla Dovbenko, at hendes billedbog blev produceret bæredygtigt. Derfor er 'Flaskens Rejse' lavet af genandvendt pap af en producent i Tyskland. Foto: Signe Haahr Pedersen

Det var vigtigt for Camilla Dovbenko, at hendes billedbog blev produceret bæredygtigt. Derfor er 'Flaskens Rejse' lavet af genandvendt pap af en producent i Tyskland. Foto: Signe Haahr Pedersen

Gentofte-borger skaber klimabog for småbørn: "Mange forældre er skræmte over at tage snakken om klimaet, fordi de ikke har lyst til at gøre barnet bange"

En hval med mavepine skal gøre det lettere for forældre at lære deres børn at passe på miljøet

Af
Signe Haahr Pedersen

Kan du tale med en 2-årig om klimaet? Ja, mener Camilla Dovbenko, der står bag en ny billedbog for de allermindste børn om netop dét emne.

Den hedder 'Flaskens Rejse' og handler om en plastikflaske, der efter at være blevet smidt på jorden, samles op af en måge, smides i havet og bliver slugt af en stakkels hval, som straks får mavepine.

"Jeg vil gerne give forældre et værktøj til at tale med deres børn om klimaet og dermed give børn en forståelse for den verden, vi lever i, så de lærer at passe på den," siger Camilla Dovbenko, der er 27 år, bor i Gentofte og studerer Entreprenørdesign på Københavns Erhvervsakademi (KEA).

Idéen til bogen opstod i forbindelse med hendes 1. årsprojekt på studiet, fortæller hun.

"Det kom som et lyn fra en klar himmel, at jeg skulle lave en klimabog for børn. Jeg har selv en datter på 2 år og var derfor interesseret i at finde ud af, om der var folk i Danmark, der havde lavet en bog for små børn. Ørsted har lavet en for de 5-6-årige, men der var ikke noget for de helt små, så den besluttede jeg mig for at lave."

Bæredygtighed i børnehøjde

Herfra opsøgte Camilla pædagoger for at blive klogere på, hvordan sådan en bog kunne tage sig ud. Hun fandt faglitteratur om formidling til børn og lavede spørgeskemaundersøgelser og fokusgruppeinterviews med forældre.

"Jeg fik en masse respons. Mange forældre sagde, at de var skræmte over at tage snakken om klimaet, fordi de ikke havde lyst til at gøre barnet bange," fortæller hun.

Forældrenes frygt fik hende dog ikke til at tvivle på idéen.

"Fagbøgerne siger, at man godt kan tage alvorlige emner op. Så længe man gør det i børnehøjde og ikke laver en skræmmekampagne. Der skal være noget, børnene kan relatere til. De kan for eksempel relatere til dyr, former og farver."

Det var samtidig vigtigt for Camilla, at historien endte med håb. Derfor slutter 'Flaskens Rejse' med, at hvalen blæser flasken ud gennem sit åndehul og op på land, hvor den endelig kommer i skraldespanden.

En verden af overforbrug

Den nyudklækkede forfatters egen interesse for klimaet begyndte at spire for et par år siden.

"Jeg blev mor, og det satte tankerne i gang: Jeg har fået et barn, som skal leve i en verden, hvor vi smider skrald i naturen og har et stort overforbrug. Siden da har jeg været meget bevidst om mine egne handlinger, og det fylder meget i min hverdag."

27-årige Camilla Dovbenko bor i Gentofte og studerer Entreprenør Design på KEA. Foto: Signe Haahr Pedersen

27-årige Camilla Dovbenko bor i Gentofte og studerer Entreprenør Design på KEA. Foto: Signe Haahr Pedersen

Det helt store mål med 'Flaskens Rejse' er at bidrage til, at flere børn tidligt lærer at passe på miljøet, og at det derfor bliver helt naturligt for dem at fortsætte de gode vaner som voksne. "Pas på min jord til jeg bliver stor," står der øverst på bogens forside, og Camilla har en plan om, at det skal være overskriften på en hel serie af bøger.

"Jeg kunne godt tænke mig at lave en serie, hvor hver bog passer til et nyt alderstrin, så bøgerne følger barnet," siger hun.

'Flaskens Rejse' henvender sig til 0-3-årige og er netop udkommet (selvudgivet). Med bogen følger en læseguide.

Publiceret 03 October 2019 11:23