Jordskokkesuppe med æble. Foto: Frk Skrump

Jordskokkesuppe med æble. Foto: Frk Skrump

Klumme: Optimér din efterårssuppe

Suppe er super sundt, men bliver du mæt? Spiser du ikke protein til din suppe, kan du hurtigt komme til at spise mere senere på aftenen eller dagen efter, end du har brug for. Få her tips og tricks til at optimere din efterårssuppe

Af
Aut. Klinisk Diætist Alice Apel Hartvig

medejer af Livsstilsklinikken Frk Skrump

Med suppen får du mange grove grøntsager og med dem følger en masse plantestoffer, populært kaldet antioxidanter.

Når du indtager grøntsagerne, sker der primært to vigtige ting i din krop:

Den første er, at dit immunforsvar boostes og den anden er, at din tarm bliver sundere.

Forestil dig, at du skærer et æble over og lader det ligge på spækbrættet. Efter noget tid, vil æblet blive brunt. Det oxiderer og ødelægges. Kommer du lidt citronsaft på, kan du hæmme denne proces. Du skal se citronsaften som et billede på dine grøntsager.

Aut. Klinisk Diætist Alice Apel Hartvig. Medejer af Livsstilsklinikken Frk Skrump

Aut. Klinisk Diætist Alice Apel Hartvig. Medejer af Livsstilsklinikken Frk Skrump

'Grove grøntsager beskytter dig

Når du tilfører din krop grove grøntsager i rigelige mængder (min. 400g pr. dag), vil de hjælpe dig og beskytte dig mod nedbrydning. Du kan også se det som en god pava behandling. Du beskytter dig selv mod rust.

I tarmen hjælper grøntsagernes fibre dig med at beholde de gode tarmbakterier. Disse bakterier er vigtige for, at din tarmvæg er stærk og kan beskytte dig mod uønskede stoffer.

De skal nemlig helst ende i toilettet i stedet for i din krop. Med mange grove grøntsager, øger du simpelthen chancen for, at din krop kan leve et langt liv.

Hokkaido er god at lave suppe af. Foto: Frk. Skrump

Hokkaido er god at lave suppe af. Foto: Frk. Skrump

Når du glemmer protein

Protein er det, der mætter os allermest. Proteiner får du især fra animalske kilder som ost, æg, skyr, hytteost, fisk og kød. Du kan også få protein fra bælgfrugter, det vil sige for eksempel kikærter, linser og brune bønner.

Når du for eksempel spiser en kartoffel-porre suppe med lidt brød til, har du stort set ingen proteiner i måltidet, og det kan påvirke dig på to måder. Den første er, at du kan blive sulten efter et par timer, og du kan komme til at spise flere kalorier, end du har brug for.

Du kan altså nemt tage på, hvis du ikke er dejlig mæt. Det andet, der kan ske, er, at du ikke har fået dækket dit proteinbehov den dag.

Det gør ikke så meget, hvis det ikke sker så tit, men sker det ofte, vil du være i fare for at miste muskelmasse.

Proteiner er det du vedligeholder og bygger muskler af, og musklerne er det sted, hvor du forbrænder dine kalorier. Lav muskelmasse betyder mindre mad for ikke at tage på.

Det Gode Liv er en klumme. Klummen er et udtryk for skribentens egne tanker, erfaringer og synspunkter.

Opskrift: Jordskokkesuppe med æble

4 portioner

Det skal du bruge:

1 løg

500 g jordskokker

1 rød peberfrugt

1-2 æbler (220 g)

2 spsk oliven- eller kokosolie

1 liter vand

1 grøntsagsbouillonterning

2 spsk tamari soja

saft og skal fra 1 øko lime

salt og peber

evt. muskatnød

200 g parmaskinke el. kalkunbacon

2 stk. fuldkornstortillaer eller andet brød

100 g ost (45+)

2 spsk grøn pesto

evt. brøndkarse til pynt

Sådan gør du:

Snit løget. Skrub jordskokkerne og skær jordskokker, peberfrugt og æble i mindre stykker.

Svits stykkerne i fedtstof og lad dem simre møre i vand og bouillon ca. 20 min. (si evt. lidt af vandet fra i en skål, når suppen skal blendes).

Blend suppen med en stavblender og tilsæt evt. det frasiede vand, til suppen har en passende konsistens. Tilsæt tarmari soja og limefrugt (saft og skal) og smag til med salt, peber og evt. reven muskatnød.

Steg skinken på en pande, til det er sprødt.

Læg tortillaerne på en bagerist med bagepapir. Kom revet ost og pesto på. Bag dem i ovnen i 3-4 min., til osten er smeltet.

Servér skinken og ostebrødene til suppen.

Tip: pynt evt. suppen med brøndkarse.

Protein pr. portion: 26 g

Opskrift af Frk Skrump

Publiceret 08 October 2019 16:00