Mads Fuglede (V) mener, at regeringens forslag om at skære i friskole-tilskuddet vil gå ud over de knap så rige på skoler som Bernadotteskolen, Sct. Josef Søstrenes Skole og Kildegård Privatskole. Pressefoto

Mads Fuglede (V) mener, at regeringens forslag om at skære i friskole-tilskuddet vil gå ud over de knap så rige på skoler som Bernadotteskolen, Sct. Josef Søstrenes Skole og Kildegård Privatskole. Pressefoto

DEBAT: Mads Fuglede (V): Er det kun de rige der skal kunne vælge privatskoler?

Regeringens friskole-forslag vil koste Gentoftes privatskoler 12 millioner, som forældrene skal betale - så de knap så rige får sværere ved at vælge alternative skoler til deres børn, advarer Mads Fuglede (V)

Af
Mads Fuglede

MF

Venstre

I Danmark har vi undervisningspligt, men ikke skolepligt, hvilket betyder, at man som forældre har friheden til selv at vælge den skoleform, som man mener er bedst for sine børn. Står det til regeringen, vil det fremover kun være forbeholdt de ressourcestærke børn.

Socialdemokraterne har aldrig været begejstrede for de frie skoler. De ønsker en stærk folkeskole, hvor flest mulige skal gå.

Det er et af de områder, hvor man klarest kan se forskellen på at være liberal og socialdemokrat.

Regeringen vil spare 3.000 pr. elev om året

Den socialdemokratiske regering præsenterede forleden sit finanslovsforslag, hvor den vil skære i statens tilskud til de frie og private skoler fra 76 til 71 procent.

Dette afgør, hvor mange penge, der følger med det enkelte barn i skolen.

En nedskæring på fem procent betyder, at man vil spare op til cirka 3.000 kr. pr. elev.

Minus 12 millioner til Gentofte Skoler

Konkret betyder dette for eksempel, at Bernadotteskolen, Rygaards Skole, Busses Skole, Sct. Joseph Søstrenes Skole, Vidar skolen, Kildegård Privatskole og Copenhagen International School skal spare over 12 millioner til sammen.

Når man fjerner så mange penge fra skolerne, betyder dette, at mange skoler vil lukke, hvis ikke forældrene kan betale endnu mere.

For mig er det afgørende, at skolerne skal være for alle og et reelt alternativ til folkeskolen.

Jeg håber, at regeringens støttepartier vil tage klart afstand og hjælpe Venstre med at stå vagt om det frie skolevalg.

Publiceret 11 October 2019 11:45