Tasiilaq i solskin. Foto: Anne-Mette Friis, børne og unge-chef i UNICEF

Tasiilaq i solskin. Foto: Anne-Mette Friis, børne og unge-chef i UNICEF

Borgere i Tasiilaq demonstrerer efter Gentoftes beslutning

Gentofte Kommmunes beslutning om, at børnene fra vores kommune ikke skal bo privat i deres værtsfamilier, når de skal til Østgrønland til foråret førte søndag til demonstration i venskabsbyen Tasiilaq.

Af
Gry Brøndum

- Vi bliver stemplet med, at vi bor et dystert og skræmmende sted," siger Gert Ignatiussen, som er initiativtager til demonstrationen søndag eftermiddag, til KNR:

Vi føler, vi er skræmmende

"Vi har oplevet det flere gange," siger Gert Ignatiussen og fortsætter:

"Vi føler, at vi er skræmmende for dem, der gerne vil besøge os. Det er så slemt, at børn skal sikres, før de komme hertil, siger Gert Ignatiussen til KNR."

Demonstrationen i Tasiilaq var direkte foranlediget af Gentofte Kommunes kommunaldirektør Torben Frølichs udmelding om, at børnehe fra venskabskommunen i Danmark gennem 30 år ikke længere vil blive indkvarteret privat hos de grønlandske familier.

Og nu vil Gert Ignatiussen med fleres stifte en forening, der skal dele positive historier om byen, rapporterer Grønlands radio KNR.

Læs også Sermitsiaqs omtale af demonstrationen her.

Enestående oplevelser

Udvekslingen har ellers været gensidige gennem alle årene, så de østgrønlandske børn kommer på besøg i efteråret og bor en måneds tid hos de danske familier, mens de danske børn rejser til Tasiilaq om foråret og bor i 10 dage, hos de grønlanske familier.

En udvekling, mange forældre har udtalt sig om, har givet enestående oplevelser.

Dyster dokumentar og politi-rapport

Men efter den seneste tids store omtale af problemerne i Tasiilaq har man altså nu indstillet den lille del af udvekslingen, der består i, at de danske børn indkvarteres i familierne efter nye rystende tal over seksuelle overgreb mod børn i den østgrønlandske bygd.

Først via DR's dokumentar "Byen hvor børn forsvinder", der omtaler massive sociale problemer, misbrug og selvmord.

Og sidst via en nylig udgivet rapport fra Grønlands Politi, der viser, at hver tredie barn i byen har været udsat for en seksuel krænkelse. Hovedparten piger mellem 10 og 14 år, der krænkes af mænd i alderen 15-30 år. I årene 2014-2018 har der været i alt 191 sager om seksuelle krænkelser i en by, hvor der kun bor omkring 3.000 mennesker.

Tasiilaq har mange gode stunder

Og det har fået mange i byen til at reagere mod det, de oplever som en stigmatisering.

Her deler et par skuffede forældre fra Tasiilaq, der selv har besøgt Gentofte som børn deler med grønlandsk radio KNR, deres reaktion på beslutningen om, at deres børn nu ikke skal have deres nye venner fra Gentofte til at bo hos sig, som de selv netop har boet her.

Læs også mere om søndagens demonstration i Tasiilaq her hos KNR.

Publiceret 14 October 2019 11:15