Ungerne får chancen for at

Ungerne får chancen for at "operere" projektiler ud af den døde soldat Georg på Garderhøjfortet i efterårsferien. Foto: Garderhøjfortet

Lær sår-pleje i felten på Garderhøjfortet

Familien kan lege krig i efterårsferien, når Garderhøjfortet åbner sin interaktive familieudstilling om pleje af soldater blandt andet med et feltlazaret fuld af instrumenter fra 1864.

Af
Gry Brøndum

Mange har læst bøgerne af Tom Buk Swienty og set DR's tv-serie om de brutale danske slag i Sønderjylland i krigen i 1864.

Nu kan alle store og små selv få lov at lege sig til viden om et af de mere blodige kapitler af Danmarkshistorien, når Garderhøjfortet åbner særudstillingen om Sanitetstjenesten 1848-1920:

Besøgende på fortet i efterårsferien kan blandt andet opleve en opstilling af en operationsstue fra 1864 og se de forskellige amputationssave, kraniebor, hammer og mejsel, der let giver et sanseligt indtryk af krigens gru:

Den lille felt-kirurg

"Børnene syntes, at det er helt fantastisk at få en kittel på og få lov til at lege kirurg for et øjeblik, mens de graver kugler ud af låret på vores stakkels soldat, Georg, der er blevet skudt gentagne gange i benet," fortæller Kristine Klinkhammer Adler-Nissen, der er leder på Garderhøjfortet.

Gæsterne udstyres med en soldaterbog, og udover at prøve at grave kugler ud af soldaten Georgs ben kan de præve kræfter med at få en båre med gennem en forhindringsbane, at pleje sår og lægge sårede i stabilt sideleje.

Byg mure af sandsække

Den øvrige udstilling på Garderhøjfortet byder på mange andre aktiviteter med fokus på det lidt senere soldaterliv i 1914 under 1. verdenskrig, hvor soldaterne på Københavns Befæstning aldrig kom rigtigt i krig, men trænede til det:

"Man kan indstille og skyde med kanonerne, sende vigtige morsebeskeder, træne i gymnastiksalen, ligge i køjerne og bygge mure af sandsække," fortæller Kristine Klinkhammer Adler-Nissen der ser frem til at se museets besøgende tage fat.

Gør kanonen klar til affyring

Selv om det er mange år siden, der boede soldater på fortet, er der meget, som stadig kan opleves:

Eksempelvis den 100 tons tunge To-Kanon, som Garderhøjfortet fra tid til anden får lov til at affyre med løst krudt:

"Når gæsterne kommer på rundvisning i kanontårnet, får de lov til selv at dreje kanonen i stilling. Hvis man har en gruppe på 8 børn, så kan de faktisk godt selv skubbe de 100 tons kanontårn rundt."

"Det helt fantastiske ved kanonen er, at næsten al mekanikken er synlig, så man kan se alle de store tandhjul, og hvordan det hele fungerer."

Garderhøjfortet har åbent i efterårsferien fra 12. oktober til 20. oktober alle hverdage fra 11:00-15:00 og weekenddage fra 10:30-16:00.

Entré: Voksne: 60 kroner - Børn: 35 kroner

Publiceret 14 October 2019 10:37