Hugo Tietze stikker hovedet ind til tirsdagsudgaven af Hemingway Club - der findes også et mandags- og onsdagshold - for at fortælle, hvad hans nye job består i. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Hugo Tietze stikker hovedet ind til tirsdagsudgaven af Hemingway Club - der findes også et mandags- og onsdagshold - for at fortælle, hvad hans nye job består i. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Gammel kending skal udbrede Gentoftes mandefællesskaber

Frivilligcentrets tidligere leder Hugo Tietze er ansat til at udbrede Hemingway Club til resten af landet med fondsstøtte i ryggen

Af
Jesper Bjørn Larsen

Som Villabyerne kunne fortælle 2. juli, har Frivilligcenter & Selvhjælp Gentofte fået en check på 2,184 millioner kroner fra VELUX Fonden, der skal bruges til at 'eksportere' Hemingway Club, et socialt fællesskab for mænd over 60 år, til alle de kommuner i landet, der har vist interesse for det.

Nu er der også sat et ansigt på den person, der skal stå i spidsen for arbejdet, og det bliver en kær, gammel kending, nemlig Hugo Tietze. Frivilligcentrets første leder og manden, der i sin tid fik ideen til initiativet, inden han drog videre til Greve for at åbne et frivilligcenter der.

"Jeg er rigtig glad for at være tilbage. Jeg har mine rødder i Gentofte, jeg bor i Gentofte, jeg er dus med Frivilligcentret, det er ligesom at vende hjem til sin fødeby."

Hugo Tietze husker tilbage på Hemingway Clubs svære fødsel for seks år siden:

"Først kaldte vi det 'Mænds Netværk' og lagde det i Holmegårdsparken (et plejehjem, red.). I folderen skrev vi meget om modne mænds ensomhed. Det var ikke nogen succes. En dag var der en, der sagde; 'det her, det giver sgu ikke status, I bliver nødt til at kalde det noget maskulint'. 'Så sig da et navn', sagde jeg til ham. 'Ja, det kunne jo f.eks. hedde Hemingway Club', sagde han så. Og sådan blev det. Og så eksploderede det," smiler han.

Kvinderne vil også

I dag er der tre Hemingway-klubber med tæt på 200 medlemmer i Gentofte, mens der allerede er knopskudt Hemingway-klubber i 12 kommuner. Hugo Tietzes opgave bliver nu at løbe Gentofte-modellen i gang i resten af landet, med god hjælp fra de aktive medlemmer, der mødes mindst en gang om ugen til spændende oplæg eller udflugter.

"Jeg tager rundt for at gøde interessen i landets frivilligcentre, men det bliver folk med jord under neglene, der hjælper med alt det praktiske og organisatoriske," siger Hugo Tietze.

Han fortæller, at der lige i slipstrømmen på Hemingway-klubberne åbner Blixen-klubber med et tilsvarende tilbud til kvinder - i øvrigt også et koncept opfundet i Gentofte.

"Det er meget sjovt. Kvinderne vil ikke lade mændene rende med al æren, og de vil i hvert fald ikke miste muligheden for at bevare et godt netværk, så der er tit mere turbo på Blixen-klubberne."

Publiceret 15 October 2019 12:41