Forfatterne til 'Amalfitavlen', Ditlev Tamm, Kirsten Kierkegaard og Axel Kierkegaard. Privatfoto

Forfatterne til 'Amalfitavlen', Ditlev Tamm, Kirsten Kierkegaard og Axel Kierkegaard. Privatfoto

Tidligere Gentofte-politiker på sørejse tilbage i tiden: "For mig var det fuldstændig som at komme ombord på skibet, og jeg levede mig ind i søfolkenes liv"

Kirsten Kierkegaard har sammen med sin mand og en gammel ven udgivet en bog om Amalfitavlen, der organiserede søhandelen på Middelhavet i Middelalderen

Af
Jesper Bjørn Larsen

I begyndelsen af forrige årtusinde var Europa låst i et primitivt, religiøst jerngreb, der forhindrede alle nye ideer og tanker blandt de mennesker, der var så heldige at overleve Den Sorte Død, byldepesten.

Sådan lyder den typiske forestilling om Den Mørke Middelalder, men intet kunne være mere forkert. Bare spørg Kirsten Kierkegaard, der sad 16 år som formand for Socialudvalget, inden hun forlod lokalpolitik i Gentofte ved valget i 2013.

I resterne af det middelalderlige arsenal i Amalfi er i dag indrettet et lille museum med nautiske instrumenter og andet, der beretter om Amalfis historie. Det var her Søren Axelsen, så det oprindelige, håndskrevne manuskript til Amalfi-tavlen, som han bad Kierkegaard-parret om at oversætte. Foto fra bogen

I resterne af det middelalderlige arsenal i Amalfi er i dag indrettet et lille museum med nautiske instrumenter og andet, der beretter om Amalfis historie. Det var her Søren Axelsen, så det oprindelige, håndskrevne manuskript til Amalfi-tavlen, som han bad Kierkegaard-parret om at oversætte. Foto fra bogen

Hun har sammen med Axel Kierkegaard - sin mand gennem 49 år, som hun mødte på jurastudiet - og deres fælles ven, professor og retshistoriker Ditlev Tamm, arbejdet på at få oversat og formidlet de 66 lovbestemmelser på dels latin og italiensk, der handler om, hvordan bystaten Amalfi organiserede søhandelen på Middelhavet i 1000-1300-tallet.

Og det er der kommet en lille bog ud af på ca. 100 sider, 'Amalfitavlen - en rejse i middelalderens søretlige univers', som er udkommet på Gads Forlag.

"Ved at granske de gamle regler har vi fået et kig ind i en verden, som af mange kaldes Den Mørke Middelalder, men som var en spændende og farverig verden. Amalfi var en rig og blomstrende by med kontakter og handelsstationer i hele det østlige Middelhav. Amalfitanerne var fantastisk dygtige til at organisere handelen og finansiere de bekostelige ekspeditioner til byer som Pisa, Genoa og Venedig eller mere fjerntliggende byer som Konstantinopel og Alexandria," fortæller Kirsten Kierkegaard, der både er uddannet cand.jur. og cand.mag.

Ombord på skibet

Ægteparret Kierkegaard kom på sporet af den spændende historie på en af deres mange ture til San Cataldo, et tidligere benediktiner-kloster, som i dag er et yndet tilholdssted for danske forfattere, videnskabsfolk og kunstnere, der har brug for arbejdsro i de naturskønne omgivelser.

Formanden for San Cataldos bestyrelse, Søren Axelsen, havde på byens museum ved Arsenalet, det forlængst nedlagte skibsværft, set det håndskrevne manuskript 'Tabula de Amalpha' og ville gerne vide, hvad der stod i det. Ægteparret tog opgaven på sig og blev mere og mere suget ind i den historiske rejse tilbage til et handelsskib i Amalfi for 1000 år siden.

"For mig var det fuldstændig som at komme ombord på skibet, og jeg levede mig ind i søfolkenes liv. De havde opfundet en selskabsform, 'La Colonna', som gjorde det muligt også for folk uden ret mange penge, typisk sømænd og bønder, at investere deres opsparing i skibseventyret og dermed få en indtjening, som ellers lå uden for deres rækkevidde. Et skib var typisk opdelt i 24 andele. På den måde kunne de hele tiden holde orden og forpligte hinanden. Der var styr på, hvordan overskuddet skulle deles, hvis alt gik godt, og hvordan man skulle dele tabet, hvis det gik galt, og det blev nødvendigt at kaste varer overbord."

Bortset fra Romerretten er Amalfitavlen de tidligste regler, man kender til om søret. En ting, der rørte Kirsten Kierkegaard under oversættelsen af søreglerne, var den omsorg for sømændene, som blev udvist.

"Deres hyre var det sidste, man rørte ved. Og hvis en sømand blev syg, var man forpligtet til at pleje ham, uden at trække ham i løn."

En ekstra facet

Amalfi-borgerne er i dag stolte af deres fortid, som der findes spor af flere steder i Amalfi, og interessen blandt de lokale for det danske bogprojekt har været stor. Alle byens spidser mødte op, da Kirsten og Axel Kierkegaard og Ditlev Tamm præsenterede bogen på San Cataldo for lidt over en uge siden.

Kirsten Kierkegaard kalder bogen et rent 'con amore'-projekt, som de ikke har skrevet for pengenes skyld.

"Danskerne kender så lidt til Italiens historie, især hvad der skete efter Romerriget. Jeg tror og håber, at bogen vil give den historieinteresserede turist en ekstra facet til besøget på den skønne Amalfikyst."

'Amalfitavlen - en rejse i middelalderens søretlige univers' af Kirsten Kierkegaard, Axel Kierkegaard og Ditlev Tamm er udgivet den 27. september 2019 på Gads Forlag.

Publiceret 18 October 2019 11:19