Sunny og Dennis henter dåser hos Jægersborg Autoplade & Lakering og bytter med sodavand. Foto: Gry Brøndum

Sunny og Dennis henter dåser hos Jægersborg Autoplade & Lakering og bytter med sodavand. Foto: Gry Brøndum

Sunny og Dennis fik en god idé: ”Vi tror, at mange i Gentofte har for travlt til pantautomater”

En ny miljøvenlig hjemmeservice med pantombytning er på vej i Gentofte for at bekæmpe spild af dåser og flasker. Iværksætterne Sunny Khosla og Dennis Peetz Stahlhut står bag 'Elepanten'

Af
Gry Brøndum

Vi er på vej mod 'Jægersborg Auto' ved Mesterlodden i en hvid kassevogn med en sød elefant på. Sunny Khosla sidder bag rattet, og ved hans side er makkeren Dennis Peetz Stahlhut.

De to er i fuld gang med at køre en miljørigtig business i gang, og lige om lidt hopper de ud ved autoværkstedet i den silende regn for at hente en sæk dåsepant, som de bytter med en ramme Faxe Kondi. Sunny var ellers key account manager i rekrutteringsbranchen og Dennis salgschef i telebranchen, men nu er hverdagen noget mere hands on:

"Vi gør det her, fordi vi ved, at der er 140 millioner dåser og flasker, der ikke kommer retur i Danmark i dag," forklarer Dennis Stahlhut: "Vi gør det billigt, så både private og virksomheder vil være med, og så laver vi en forretning på den lange bane."

Flaskeautomat i stykker

"Min oplevelse var, at jeg skulle ned med mine flasker efter en fest, og så opdager jeg, at automaten var lukket," fortæller Sunny Khosla om ideen, som han og Dennis efter 20 års venskab har sagt deres gode job op for at forfølge:

"Jeg gik videre til den næste butik, hvor automaten også var lukket. Først det tredje sted lykkedes det at komme af med mine fire poser tomme flasker." "Og det er det, der går galt for mange af de dåser og flasker, der ikke kommer tilbage i retursystemet," uddyber Dennis Stahlhut:

"Det er ikke, fordi vi smider 100 millioner dåser ved en festival, for de bliver alle sammen samlet af pant-jægere. Langt de fleste af de dåser, der aldrig kommer til genbrug, skyldes at hr. og fru Danmark bare ikke orker at samle flasker, som står og tiltrækker fluer, og så slæbe dem ned i en uhumsk supermarkeds-automat."

800 flasker på fjerde

"Vores første kunde var en ældre dame, der havde 800 flasker i sin lejlighed på 4. sal, hun ikke selv kunne bære ned. Hun var så glad for, at vi kom og hentede det for hende og betalte med friske drikkevarer," fortæller Dennis Stahlhut.

For Sunny og Dennis betyder miljøet rigtig meget i deres vision om succes for Elepanten. Vi taler om klimaopvarmningen og DMI's seneste forudsigelser om et subtropisk Gentofte, hvis ikke der sker noget med CO2-udledningen på verdensplan.

Uden for bilen, der er på vej ad Jægersborg Allé, falder regnen vådt og tungt - og visionen med Elepanten er da også netop at sætte sit positive aftryk på miljøet ved at sikre mere genbrug af plast og glas, forklarer Dennis Stahlhut og viser et billede af sin lille søn:

Pant på juice og saft

"Vi tager alle typer af emballage med pant, men vi returnerer kun drikkevarer i aluminiumsdåser, som er 100 procent genanvendelige."

"Og hvis man ikke vil have noget at drikke, så kan vores kunder vælge at donere deres bidrag til et velgørende formål som Dyrenes Beskyttelse - det passer godt med vores søde elefant i logoet," smiler Sunny Khosla, der som sælger gennem mange år ser et stort potentiale i sin og makkerens ide:

"Fra 1. juli er der kommet pant på endnu flere typer emballager - som juice og saftevand - og da supermarkederne ikke er forpligtede til at tage imod andre varer, end dem de selv sælger, vil endnu mere pant ende i skraldespanden. Og det har vi en løsning på."

Og så er det ind til kunden og hilse på: "Nå - så kommer I her med Villabyerne og kamera og alt muligt," joker Jægersborg Autoplade & Lakerings chef Henrik Reinhard Hansen, der tog kontakt til Dennis og Sunny, efter at have set en flyer fra Elepanten:

"Jeg synes, det er et fantastisk godt koncept, for nu er vi fri for at skulle ned og pante alle de der dåser og have dem liggende og rode."

Reglen for at få hjælp af Elepanten er, at man som firma eller privat skal have pant for mindst 60 kroner, så kommer Dennis og Sunny og dividerer antallet med 7, og det er det antal sodavand/øl, du så får igen. Makkerparret går ud til pap-beholderen, hvor en stor sæk dåser venter i regnen:

"Der er vand i sækken," siger Sunny Khosla til sin makker, og så hjælpes de ad med hurtigt at få den hevet ud af beholderen og ud til bilen. Næste stop Villabyerne, og så venter Indre By og Kastrup - hvorefter al panten ender på Elepantens lager på¨Østerbro, hvor de har en afhentningsaftale med Dansk Retursystem.

Bæredygtig Innovation på rådhuset

Elepanten er en af en række borgere, foreninger, virksomheder og medarbejdere, der deltager i Gentofte Kommunes såkaldte 'innovations-sprint' for verdensmålene den 20. november i rådhushallen. Det handler om bæredygtig adfærd og forbrug, og deltagerne skal i hold løse en konkret udfordring, de selv medbringer. Tilmelding senest 25. oktober kan ske på www.baeredygtigtgentofte.dk/sprint

Publiceret 23 October 2019 08:32