Larver til frokost i Skovshoveds Børnehus Lanternen. Foto: Gry Brøndum

Larver til frokost i Skovshoveds Børnehus Lanternen. Foto: Gry Brøndum

Børnehave køber fadderskab for pige i Tanzania

Børnehave i Skovshoved holdt "ulandsuge" med legetøjstomme stuer, afrikansk mad og salg af lerperler til forældrene og rejste over 41.000 kroner til et fadderskab hos SOS Børnebyerne

Af
Gry Brøndum

VELGØRENHED "Så er vi i Afrika," siger institutionsleder i Skovshoved Børnehus, Lene Reedtz Nedergaard, da hun byder inden for i Nordlysets værkstedsrum badet i gult lys, hvor to pædagoger med batikfarvet tøj og tørklæder om håret er i gang med at hjælpe børnene med at lave stofdukker.

Hele den forgangne uge, har børnene her i Nordlyset og i søster-institutionen Lanternen været i gang med et "afrikansk liv", som SOS Børnebyerne har beskrevet det.

Køkkenet i Børnehuset Skovshoved dufter skønt af kyllingeret med krydderier. Foto: Gry Brøndum

Køkkenet i Børnehuset Skovshoved dufter skønt inden "afrikansk" frokost. Foto: Gry Brøndum

Josephines kludedukke

Børnene har fået serveret mad som stegte grønne bananer og larver og spist af fade med bananpalmeblade med fingrene. De har prøvet bytteøkonomi ved at gå mellem institutionerne og udveksle for eksempel vand og ananas. Og de har lavet håndværk, som sælges til forældrene: Malede ler-perler, vandfarvebilleder, silhuetter af løver og elefanter og altså stofdukkerne her i spraglede farver:

Josephine lærer at lave kludedukker til salg til mor og far. Foto: Gry Brøndum

Josephine lærer at lave kludedukker til salg til mor og far. Foto: Gry Brøndum

Og lille Josephine i mørkeblå uldkjole ved godt, hvad der nu skal ske:

"Det er først i morgen, man må tage dem med hjem, så skal man købe dem", siger hun med stor alvor: "Hvem skal købe dem?" spørger institutionslederen Lene Reedtz Nedergaard?

"Mor og far," svarer Josephine.

"Hvem skal så have pengene?"

"Det er børnenes pædagoger, der sender dem ned til Afrika", siger Josephine.

"Og hvad skal de så bruge pengene til der?"

"Til mad ... og skole" siger den lille pige i Nordlyset, der tydeligvis har lyttet godt med, når børnene i ulandsugen har fået fortalt historier, set film og haft morgensamling med sange på swahili.

Forældre initiativ

Camilla Natascha Nivaro Holm er mor til drengene Cecil og Freddie, der går i Lanternen.

Hun er bestyrelsesformand for Børnehuset Skovshoved og fik ideen til ulandsugen, som børnehavens ledelse, medarbejdere og forældre arbejder tæt sammen om at realisere:

”Vi skal lære børnene lidt om, hvordan verden også kan se ud, og give dem gode værdier, mens de er små. Taknemmelighed og næstekærlighed er oplagte lektier i arbejdet med ulande i børnehøjde, men vi kan også lade os inspirere af kreativitet, musikglæde og relationer - for eksempel når søskende tager sig af hinanden og hjælper til i familien. Alle har en funktion og skal bidrage og ikke bare dovne den på ipad'en.”

At give med glæde

Og "ulandsugen" sætter da også fokus på mange af de ting, som børnehaven i forvejen skal lære børnene - nemlig at indgå ansvarligt i et fællesskab, forklarer institutionsleder Lena Reedz Nedergaard:

"Børnene skal lære at gå på kompromis, vente på tur og de skal lære glæden ved at give uden at få noget igen. Med det her projekt lærer de noget om, hvad de har, og hvad de kan give," fortæller Lene Reedtz Nedergaard, der kan berette at børnene kommer med legetøj hjemmefra og spørger:

"Har de det her i Afrika?" Eller undrer sig over, at en dreng i en film har huller i skoene, mens deres er hele.

Afrikansk kollektivitet

Og ulandsugen har i det hele taget givet gode samtaler med børnene, fortæller pædagog Mone La Cour i Lanternen, hvor børnene dagen inden rendte rundt med turbaner på, mens køkkenet nu serverer larver og har sukkerrør på bordet, som lige skal skrælles, så børnene kan tygge i dem.

I denne her uge laver vi ting i værkstedet som en del af en "produktion" til vores indsamling til SOS Børnebyerne.

Nu handler det altså ikke om at lille Josephine eller lille Freddie har lavet en bestemt dukke eller perle, som skal beundres: "Perlerne trækkes på snor, og det er noget, vi laver i fællesskab."

Perler til salg fra ulandsugen i Nordlysets værksted. Foto: Gry Brøndum

Perler til salg fra ulandsugen i Nordlysets værksted. Foto: Gry Brøndum

Mobning

"Her er der klart en forskel på vores mentalitet og en mere afrikansk tankegang", siger Mone La Cour fra Lanternen, der også har oplevet, at projektet har åbnet for vigtige snakke om børnenes egen verden:

"Børnene i Tanzania går i skoleuniform. Så vi har talt om, hvad det betyder, at alle skal have det samme på. For eksempel at der måske ikke bliver det mobberi, vi kæmper med, når for eksempel pigerne er meget optagede af, hvis én ikke har den rigtige kjole på."

Historien om "Afrika"

På spørgsmålet om, hvorvidt institutionsleder Lene Reedtz Nedergaard og Mone La Cour har overvejet, om de vil kunne få kritik for at skabe en lidt skæv fortælling af "de hvide rige børn i Gentofte" og "de fattige sorte børn i Afrika" svarer de begge, at der ikke har været nogen kritiske røster blandt forældrene:

"Børnehuset Skovshoveds pædagogiske læringsmiljø støtter børns forskning i egen og andres identitet," forklarer Lene Reedtz Nedergaard:

"Så vi fortæller ikke, at børnene i Afrika er fattige sorte børn, vi snakker om, at der er nogle ting børnene i Afrika ikke har, som vi har, blandt andet en familie, rent vand eller mad, og det vil vi gerne hjælpe dem med. På den måde inddrager vi også FN's 17 verdensmål i ulandsugen."

"Vi har også set film om hvide børn i Sydafrika," tilføjer Mone La Cour og understreger, at flere af børnene i institutionen er fra familier med mange nationaliteter og kulturer.

Een af de aktive forældre, der har støttet op om ulands-ugen, far til Alexandra, Thomas Wandel kan godt se bekymringen for, at fortællingen kan blive lidt stereotyp for børnene:

"Der var et barn, der kom hjem og fortalte sine forældre, at vi skulle købe et barn i Afrika. Og så forklarer vi jo, at det slet ikke er det, der sker", siger Thomas, som mener, at børnehaven har gjort et super godt arbejde i forhold til at formidle historien om "Afrika" som positiv og inspirerende.

Fadderskab

Selv har han stået for en flaskepantindsamling og været omkring i lokalsamfundet og skaffe gavekort til den auktion for forældrene, som fredag afsluttede ulandsugen.

I alt indsamlede forældregruppen 41.111,50 kroner til SOS Børnebyerne, og dermed har de penge til at tegne et fadderskab for en 6-årig pige i Tanzania og ovenikøbet give hende en lille opsparing på godt 5.800 kroner, hun får nu hun fylder 18 år:

"Og så håber vi, at hun via breve og billeder kan være en fast del af børnehavebørnenes liv de næste mange år," fortæller bestyrelsesformand og mor Camilla Natascha Nivaro Holm:

”Og så laver vi en køreplan for "ulandsugen" som jeg vil dele med alle kommunens institutioners bestyrelsesformænd. Så kan andre lade sig inspirere af modellen til projekter, hvor forældre og pædagoger samarbejder."

Forældrene i Børnehuset Skovshoved fortsætter deres indsamling de næste uger, så hvis man vil bridrage til en lidt større børneopsparing til deres nye fadderbarn hos SOS Børnebyerne kan det gøres her: https://indsamling.sosbornebyerne.dk/indsamlinger/11-5652

Publiceret 12 November 2019 09:34