Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Karen Riis Kjølbye (K), viser i maj 2018 vej for en forælder, der kommer kørende ad Grønnevænge for at aflevere sit barn ved Ordrup Skole. Det skete i et forsøg, der havde fokus på at forhindre farlig forældrefærdsel. Arkivfoto: Signe Haahr Pedersen

Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Karen Riis Kjølbye (K), viser i maj 2018 vej for en forælder, der kommer kørende ad Grønnevænge for at aflevere sit barn ved Ordrup Skole. Det skete i et forsøg, der havde fokus på at forhindre farlig forældrefærdsel. Arkivfoto: Signe Haahr Pedersen

Karen Riis Kjølbye om parkeringskaos: "Folk bør i højere grad tage cyklen"

Den eneste rigtige vej at gå, når det gælder parkeringskulturen i Gentofte, er adfærdspåvirkning, mener formanden for Teknik og Miljø-udvalget

Af
Jesper Bjørn Larsen

adfærd Da Villabyerne sidst skrev om de lovløse tilstande på parkeringsområdet i Gentofte, var formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Karen Riis-Kjølbye (K), afvisende over for at skærpe kontrollen:

"Bøder giver ikke flere parkeringspladser. Mere kontrol vil i visse sammenhænge give unødige bøder, der ikke gør en forskel, for eksempel på villaveje. Vi må udnytte de parkeringspladser, der er, og påvirke folk, så de overholder tidsbegrænsningerne. Der er masser at vinde med adfærdspåvirkning," sagde hun til Villabyerne i april 2018.

Vi har vist Karen Riis Kjølbye de seneste tal fra Nordsjællands Politis indsats og spurgt, hvad hun tænker om de mange ulovlige parkeringer i Gentofte:

"Det er ikke noget, jeg jubler over. Det burde være et bedre billede, men det er desværre sådan, borgerne parkerer. Jeg kan godt se, når jeg selv færdes i kommunen, at folk tænker meget på sig selv, når de parkerer deres biler. Men jeg er alligevel lidt overrasket over, hvor grelt billedet er i Gentofte."

Hvad er din kommentar til, at Gentofte er den kommune i hele Nordsjællands politikreds, hvor der kommer flest klager over ulovlige parkeringer fra frustrerede borgere?

"Jeg kan godt forstå, at borgerne er frustrerede. Men politisk har vi valgt den linje, at vi ikke foretrækker at gå ad bødevejen.Vi har valgt, at vores parkeringskorps kun skal koncentrere sig om de kritiske steder."

Hvorfor gør I det, når folk så lader hånt om reglerne alle andre steder?

"Det her er et fælles problem, som vi har et fælles ansvar for at løse. Vi bor i et af de tættest befolkede områder i Danmark, og vi har et velstandsproblem ved, at der er så mange biler og så få parkeringspladser. Vi kan ikke bare blive ved med at tage bilen. Folk bør i højere grad tage cyklen."

På Frederiksberg har de taget noget af presset fra gadeniveauet ved at bygge underjordiske parkeringshuse, hvorfor gør I ikke noget lignende?

"Det er en meget dyr løsning med underjordiske parkeringspladser. Det er en meget bedre idé at opfordre folk til at tage cyklen, især på de kortere ture. Vi har et opgaveudvalg, der lige nu kigger på fremtidens transportformer. Udvalgets arbejde tager udgangspunkt i både den nuværende og den fremtidige trafiksituation, herunder trængslen, som der desværre kommer mere af i fremtiden."

Mere snak. Tror du ikke, de frustrerede borgere hellere vil se handling?

"Der kommer også handling, det tror jeg på. Jeg mener oprigtigt, at det handler om at påvirke folks adfærd. Jeg tror ikke på, at flere parkeringspladser ville få udviklingen til at vende. Bilparken stiger stadig."

Har I overvejet at undersøge, om en mere restriktiv og bredspektret parkeringskontrol ville få en positiv effekt på Gentoftes parkeringskultur?

"Vi har jo forsøgt i en periode (fra 1. maj 2010 til 1. september 2011, red.) at give flere bøder. Det gav en masse sure borgere. Vi har alle et ansvar for, at vi kan færdes sikkert i trafikken. Folk skal tænke over, hvad de gør. Trafikken bør være et fællesskab. Det er derfor, vi hellere vil gå ad adfærdsvejen."

Hvor henter du din tro på, at adfærdspåvirkning virker?

"Jeg tror godt, folk ved, det er en uholdbar situation med de mange ulovlige parkeringer. Og jeg tror på, man kan ændre adfærden hos mange. Ikke hos alle, men hos mange."

Men foreløbig er der da intet, der tyder på, at din adfærdspåvirkning har nogen effekt?

"Jeg er overbevist om, at adfærdsændringer nok skal få sin virkning. Det tager bare lang tid, og vi arbejder på det," siger Karen Riis-Kjølbye.

Publiceret 13 November 2019 19:15