DEBAT: Svar til Kim Valentin i Villabyerne 5. november

Af
Af Kjeld Gosvig-Jensen

juridisk direktør i Finans Danmark

DEBAT Når Kim Valentin i Villabyerne den 5. november 2019 skriver, at bankerne tørrer ansvaret af på kunderne i forhold til hvidvasksagerne, så er det ganske enkelt ikke rigtigt.

Bankerne gør alt, hvad de kan for at sikre, at kriminelle ikke bruger bankerne til hvidvask. Det betyder desværre også, at helt almindelige, retskafne danskere vil blive bedt om at redegøre for deres aktiviteter i banken. Kun på den måde kan banken konstatere, at de også er retskafne.

Hvidvask kommer i mange former. Bankerne har pligt til at sikre sig mod hvidvask i enhver form og indrapportere det til myndighederne.

Efter sagerne om hvidvask er lovgivningen og kravene blevet ændret og strammet. Og det betyder, at bankerne også har strammet deres procedurer. Kontrollen er blevet øget for at forhindre, at forbrydere misbruger bankernes systemer. Bankerne prøver selvfølgelig at gøre det uden at genere kunderne, men omvendt er vi nødt til at have kontrolsystemer, der er gode nok til at fange de kriminelle.

Derfor oplever nogle bankkunder, at banken er begyndt at stille spørgsmål til kundernes økonomi. Det gør de, hvis de vurderer, at de mangler viden om den. Der er helt afgjort mange danskere, der vil få et opkald fra deres bank i den kommende tid - også selvom de har været kunder hos den i mange år. Banken vil også henvende sig til kunder, hvis transaktioner bryder med normen.

Banken er forpligtet til at overvåge de her transaktioner og reagere på dem, hvis de afviger fra normen. Det er en nødvendighed. Hvis vi vil hvidvask til livs, skal vi alle bidrage. Og retskafne borgere må acceptere at blive kigget lidt grundigere efter i sømmene. Sådan er det, når kriminelle udnytter systemerne. Der er en pris at betale for os alle.

Publiceret 14 November 2019 07:00