Helene Priemé, overlæge, Afdeling for Medicinske Sygdomme.

Helene Priemé, overlæge, Afdeling for Medicinske Sygdomme.

Det gode liv: Har du husket at tjekke, om dine lunger er okay?

Onsdag den 20. november er det international lungedag. Lungedagen markeres med arrangementer mange steder i landet – også på Herlev og Gentofte Hospital

Af
Helene Priemé

overlæge

Afdeling for Medicinske Sygdomme

Herlev og Gentofte Hospital

Man skal passe på sig selv og sin krop. Efterhånden ved vi godt, at vi skal passe på f.eks. hjertet og hovedet, men hvad med lungerne?

De får normalt ikke så meget opmærksomhed, som de burde få. Det kan du råde bod på på Lungedagen, hvor vi her på hospitalet slår dørene op og byder indenfor til en eftermiddag med fokus på lungerne.

Lungefunktionen falder helt naturligt med alderen og er højest i begyndelsen af 20'erne. Men et er naturligt fald i lungefunktionen, noget andet er, at en del danskere faktisk går rundt med en lungesygdom uden at vide det.

Korsang er noget af det bedste for at træne sine lunger, lyder det i denne uges udgave af Villabyernes livsstilsklumme. Modelfoto: Adobe Stock

Korsang er noget af det bedste for at træne sine lunger, lyder det i denne uges udgave af Villabyernes livsstilsklumme. Modelfoto: Adobe Stock Hannes Mallaun - stock.adobe.com

Vi skønner, at cirka 600.000 er uvidende om, at de har en lungesygdom. Det er mange, og måske er du en af dem? Derfor skulle du overveje at komme en tur op på hospitalet og f.eks. få målt lungefunktion ved en simpel pusteprøve.

For hvis du f.eks. er ryger, eller har lagt mærke til, at det er blevet lidt sværere at følge med de andre, når I går tur, så kan det være, at du har nedsat lungefunktion, og det skal der gøres noget ved.

Cirka halvdelen af alle rygere vil på et eller andet tidspunkt få nedsat lungefunktion på grund af KOL - kronisk obstruktiv lungesygdom eller det, som også kaldes ’rygerlunger’.

Man mener, at cirka 400.000 danskere har KOL, hvoraf mange ikke ved det, fordi man ofte først mærker symptomerne - åndenød, hoste, opspyt og hyppige lungebetændelser - når lungefunktionen er faldet til det halve af det, der er normalt for ens alder.

Har man først udviklet svær KOL, så medfører det betydelig begrænsning i hverdagen på grund af alvorlig åndenød ved helt almindelige gøremål, ligesom man vil have mange lungeinfektioner.

Du har nok hørt det før: men hvis du er ryger, så er rygestop det allervigtigste, du kan gøre for at bremse eller helt undgå lungesygdom. På Lungedagen giver vi selvfølgelig råd om, hvordan du bedst griber sagen an, hvis du gerne vil stoppe med at ryge.

Astma er blevet en folkesygdom

Op mod syv procent af unge voksne danskere lider af en eller anden grad af astma, og det er vigtigt at få behandlet. Underbehandlet astma i ungdommen kan nemlig medføre permanent nedsat lungefunktion i form af KOL senere i livet, også selv om man aldrig har røget.

Derfor er det vigtigt, at man altid reagerer på symptomer som vedvarende hoste, opspyt, åndenød og pibende/hvæsende vejrtrækning.

Råd nummer et er, at man bestiller tid hos sin læge, hvis man har nogle af de nævnte symptomer. Lægen vil måle lungefunktionen og kan henvise til røntgenfotografering af lungerne, men man kan altså også starte med at komme forbi på Lungedagen og tale med os, som dagligt arbejder med lungesygdom- og sundhed.

Er man så uheldig at have KOL eller astma, så kan det forebygges med medicin via inhalator og spray, så lungefunktionen bevares så god som muligt resten af livet. Men man skal være klar over, at lungefunktionen sjældent bliver normal igen, hvis den først er nedsat på grund af KOL.

Derfor er det naturligvis særlig vigtigt, at unge med astma lytter til kroppen, reagerer på symptomer og tager forebyggende astmamedicin.

Syng i vilden sky – det er godt for lungerne

Kan man selv gøre noget godt for sine lunger? Ja! Man kan træne og holde sig i form, og så kan man synge.

Træning forbedrer konditionen og mindsker åndenød. Og korsang har vist sig at være rigtig god træning for lungerne, samtidig med, at det både er sjovt og man kan dele glæden ved musik og sang med andre. Der findes endda såkaldte ’lungekor’ – også i Region Hovedstaden.

Publiceret 25 November 2019 10:00