Skovshoved Sogns Badelaugs bro syd for Skovshoved Havn er lukket grundet pæleorm. Foto: Gry Brøndum

Skovshoved Sogns Badelaugs bro syd for Skovshoved Havn er lukket grundet pæleorm. Foto: Gry Brøndum

Pæleorm æder vinterbaderbro

Den sydlige badebro ved Skovshoved Havn har været lukket de seneste dage grundet pæleorm. Men den er på vej til at blive åbnet igen, siger havnefoged Jesper Tjott

Af
Gry Brøndum

BADESTOP "Det er det, der sker," siger kasserer Peter Bagger fra Skovshoved Sogns Badebrolaug, der blev stiftet i 1995.

"Det var en bader, der opdagede det forleden, da trinet knækkede under ham, og så gik han til havnefogeden, som lukkede broen med det samme", fortæller Peter Bagger, der skønner, at der i lauget er over 1000 medlemmer og cirka 30 aktive badere i det daglige for tiden.

"Jeg har henvist vores badere til nordmolen, og der kan de bade lige så tosset, de vil."

Pæleorm bider i broen

Først var det colibakterie udslip fra spildevands-ledningen under havkajakbassinnet ved den nordlige del af havnen, der kom i vejen for en dukkert. Nu er det pæleorm, der bider sig ind i træet på badebroen mod syd, hvor Skovshoved Sogns Badebrolaugs vintersæson er i gang.

Badebrolauget har ifølge deres hjemmeside ansvar for den almindelige vedligeholdelse af badebroen, pontonen og badehusene og står for forbedringer, så langt økonomien rækker, mens Gentofte Kommune har det daglige ansvar for, at broen er i forsvarlig stand.

Regner med at åbne broen i dag

Og næste skridt bliver så at få en dykker i vandet for at sætte nye trin på, fortæller havnefoged Jesper Tjott:

"Vi havde i forvejen planlagt at skifte trinene, men ormene overhalede os. Trinene var svære at holde skridsikre, så nu bliver de 22 stykker træ udskiftet med 22 stykker metalrist, og det er sådan set det," siger Jesper Tjott:

"Men vi har sat en midlertidig trappe til, så vi regner med at åbne broen allerede i dag".

Dyr musling

Pæleorme er ca. 20-30 centimeter lange muslinger af knap en centimeters bredde. Ormen har en skal der bliver omkring en cm lang og er forsynet med raspeflader, og som den bruger som en slags borehoved, oplyser Miljøstyrelsen på deres hjemmeside

De små larver spredes først med vandet, hvorefter de sætter sig fast på træ, som de så gnaver sig ind i, så træet med tiden udhules af lange gange for til sidst at kollapse.

Pæleorme er udbredte i det danske farvand, hvor de formerer sig bedst i vand varmere end 15 grader celsius. Sidst der var invasion af arten i langs den tyske Østersøkyst kostede skaderne 25-50 millioner euro.

"Sådan ser trinene ud indvendig", skriver havnefogeden på opslag ved badebroen syd for Skovshoved. Foto af foto: Gry Brøndum

Pæleormen kan forebygges med særlig maling på træstolper eller brug af andre materialer, som de ikke bider på.

Rettidig omhu overhalet af orm

Der har jo tidligere været angreb af pæleorm i Skovshoved Havns træstolper - hvorfor har I ikke gjort noget for at forebygge at ormene bider i trinene, hvilket jo kan være farligt for brugerne?

"Vi kunne godt se, at trinene af trykimprægneret træ ikke var holdbare, så det har hele tiden været planlagt, at de skulle udskiftes", svarer Jesper Tjott, der dog havde regnet med, at trinene var sikre i 3-4 år, da ormene normalt ikke går på den type træ.

"Nu er der så gået 2,5 år, og nu får vi så nye trin. Vi holder hele tiden øje med træværket, og broen i øvrigt ser ikke ud til at være beskadiget."

Sauna på vej

Skovshoved Sogns Badebrolaug meddeler desuden, at man regner med - om alt går vel - at kunne åbne saunaen ved badeskurene inden for et par uger.

"Så nu tegner alt til at falde på plads takket være stor samarbejdsvillig fra kommunen", udtaler kasserer Peter Bagger til Villabyerne.

Publiceret 29 November 2019 10:50