'De forbandede år' fokuserer på de dilemmaer, mange danskere stod med under besættelsen. Foto fra filmen: Henrik Petit

'De forbandede år' fokuserer på de dilemmaer, mange danskere stod med under besættelsen. Foto fra filmen: Henrik Petit

Kom til forpremiere i Moviehouse Hellerup og mød instruktør Anders Refn

I anledning af Moviehouse Hellerups 1 års fødselsdag den 14. december arrangerer Villabyerne i samarbejde med biografen en særvisning af Anders Refns 'De forbandede år' med Jesper Christensen og Bodil Jørgensen i hovedrollerne

Af
Jesper Bjørn Larsen

Fra det øjeblik, de tyske fly kastede deres løbesedler over Danmark tidligt om morgenen den 9. april 1940 og den 40-50 kilometer lange, svært bevæbnede tyske militærkolonne samtidig rullede ind over grænsen mellem Danmark og Tyskland, begyndte det, der siden blev kaldt 'de fem forbandede år'.

Danmark var nu besat af Nazi-Tyskland, og alle måtte finde deres ben i den nye virkelighed. Den ramme er udgangspunktet for instruktøren Anders Refns nye film 'De forbandede år', der egentlig først får danmarkspremiere den 9. januar, men som du kan komme ind at se sammen med din lokalavis næsten en hel måned før.

Moviehouse Hellerup fylder 1 år lørdag den 14. december, og for at fejre biografen og give vores læsere en unik oplevelse, arrangerer Villabyerne i samarbejde med Moviehouse Hellerup en forpremiere på 'De forbandede år' på selve fødselsdagen kl. 18.30. Inden filmen begynder, vil Villabyernes redaktør interviewe Anders Refn på scenen. Arrangementet begynder kl. 18.

Den ene af sønnerne i familien Skov har det meget svært med den danske regerings - og sin egen fars - samarbejdslinje over for den tyske besættelsesmagt. Foto fra filmen: Henrik Petit

Den ene af sønnerne i familien Skov har det meget svært med den danske regerings - og sin egen fars - samarbejdslinje over for den tyske besættelsesmagt. Foto fra filmen: Henrik Petit Henrik Petit

Der er halv pris på alle billetter til alle film i Moviehouse Hellerup på fødselsdagen, således også til denne helt særlige forpremiere. Biografen giver en lille popcorn-menu til alle gæster i løbet af dagen og et glas bobler til de voksne til aftenforestillingerne.

Billetsalget til forpremieren på 'De forbandede år' er allerede oprettet hos Moviehouse Hellerup. Køb dine billetter her.

Splittet af dilemma

'De forbandede år' handler om Karl, spillet af Jesper Christenen, en succesfuld ejer af en stor elektronikfabrik, der indgår en alliance med den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig. Hans familie reagerer vidt forskelligt på samarbejdet med nazisterne, og mens hustruen Eva, der spilles af Bodil Jørgensen, er modstander, splittes deres fem børn på grund af det svære dilemma.

I de senere år er der kommet mange film om Anden Verdenskrig fra danske instruktører, bl.a. 'Flammen og Citronen', Hvidstensgruppen', Under sandet' og '9. april'. Efter sigende har Anders Refn ønsket at lave denne film i de seneste 20 år. Foto: Henrik Petit

I de senere år er der kommet mange film om Anden Verdenskrig fra danske instruktører, bl.a. 'Flammen og Citronen', Hvidstensgruppen', Under sandet' og '9. april'. Efter sigende har Anders Refn ønsket at lave denne film i de seneste 20 år. Foto: Henrik Petit

Anders Refn har tidligere instrueret film som 'Strømer', 'Slægten' og 'Sort høst'. Han lægger ikke skjul på, at 'De forbandede år' hans mest ambitiøse værk til dato.

"De forbandede år handler om den mest dramatiske og skelsættende periode i forrige århundrede og går tæt på de voldsomme og pinefulde konflikter, som overgangen fra et frit demokrati til en besat nation indebar," har Anders Refn tidligere udtalt.

"Min medforfatter Flemming Quist Møller og jeg har haft et ønske om at belyse samarbejdet mellem danskerne og nazisterne, som i dansk filmhistorie er et af de mest underbelyste kapitler af krigen. Med udgangspunkt i Familien Skov har vi sat os for at skildre konflikten mellem de holdninger og handlinger, som prægede den danske befolkning i årene under besættelsen," sagde han, da planerne om filmen først blev præsenteret for offentligheden.

Blandt hovedrollerne finder man også unge navne som Gustav Dyekjær Giese, Mads Reuther og Sara Viktoria Bjerregaard Christensen.

Derudover kan man i filmen opleve skuespillere som Cyron Melville, Birthe Neumann, Mikael Birkkjær, Jesper Lohmann, Paul Hüttel og Pernille Højmark.

Publiceret 03 December 2019 08:33