I sidste uge løftede en kran Bakkegårdsskolens observatorium ned fra taget. Det skal nu renoveres, før det sættes på plads igen inden for kort tid. Foto: Ulrik Ankjær Borch

I sidste uge løftede en kran Bakkegårdsskolens observatorium ned fra taget. Det skal nu renoveres, før det sættes på plads igen inden for kort tid. Foto: Ulrik Ankjær Borch

Vangede vender blikket mod stjernerne

En gruppe under Vangedes Venner vil genoplive Bakkegårdsskolens observatorium, som i mange år har ligget næsten ubenyttet hen

Af
Jeppe Lund

Det er et af Gentoftes højeste punkter, og det er formentlig også et af de mindst kendte.
Men det skal der nu gøres op med.
En gruppe under Vangedes Venner vil nemlig sparke nyt liv i Bakkegårdsskolens observatorium, som i nogen tid har ligget - næsten - ubenyttet hen.
Skolen bruger i dag ikke observatoriet, som ligger på et lille tag øverst oppe på Bakkegårdsskolen.
For tiden er der dog ikke meget hverken at se på eller ud fra, for selve kuplen blev løftet af i sidste uge for at få en tiltrængt renovering hos en smed.
Ulrik Ankjær Borch, initiativtageren til den nye Astronomigruppe under Vangedes Venner, forklarer lidt om visionerne.
"Planen er nu at få lavet nogle seancer, hvor vi kigger på himmelrummet. Og vi vil også meget gerne bruge det som et oplæg til at holde nogle lidt bredere kulturarrangementer", siger han.
Han har to døtre, der begge går på Bakkegårdsskolen, og en dag, han var på skolen, hørte han om observatoriet.
"Da jeg så det, tænkte jeg: 'Wauv, det skal vi da bruge til noget'", husker han.
Han arbejder som meteorolog og har tidligere læst astronomi på Københavns Universitet.
"Jeg er naturvidenskabsmand og vil selvfølgelig gerne have, at folk også skal interessere sig for det. Så jeg tænkte: 'hvad kan jeg selv gøre'. Får man først skabt en interesse for det, er det jo meget nemmere at lære børnene noget spændende. Det kan ramme bredt, og det kan måske være med til at fange nogle af de drenge, der ikke er så lette at fange ind", håber han.

Bakkegårdsskolens leder Morten May (tv.) og initiativtager Ulrik Ankjær Borch på det lille tag, hvor skolens observatorium står.

Bakkegårdsskolens leder Morten May (tv.) og initiativtager Ulrik Ankjær Borch på det lille tag, hvor skolens observatorium står.

En ubrugt værdi

Ifølge skoleleder på Bakkegårdskolens, Morten May, har skolen ikke brugt observatoriet særligt aktivt i undervisningen hidtil. Det kan Ulrik Ankjær Borchs initiativ måske ændre på.
"Nu kommer der nogen, der ved noget om det, så det for os kan blive nemmere at bruge. Det er jo ikke, fordi vi ikke vil bruge observatoriet, men det har bare været for kompliceret at bruge indtil nu", siger skolelederen.
Han kan både se de pædagogiske fordele ved et observatorium og fordelen for nærområdet.
"Det er vigtigt for os at åbne skolen op. Det er oplagt, at så mange som muligt fra lokalområdet kan have sin gang på skolen, så de også i lokalområdet kan se, at skolen kan have en funktion", siger han.
I første omgang er ambitionerne dog lidt mindre.
"Hvis der bare kommer nogle elever, der siger: 'Det her er fand'me fedt'. Så er vi da allerede nået langt", siger Morten May.

Ikke på verdenskortet

Astronomigruppen under Vangedes Venner er startet helt fra bunden, og alt, hvad der kræves for at være med, er ifølge Ulrik Ankjær Borch lyst og interesse. Et af gruppens fem medlemmer har indtil videre stillet sin private kikkert til rådighed for stjernekiggerne.
Selv om formålet er det samme, nemlig at få et godt kig på himmelrummet, er der i mere end én forstand langt fra Hubble-teleskopet og til observatoriet i Vangede.
"Man kan gøre det så dyrt, man vil. Man kan også sætte barren fornuftigt. Det er jo ikke, fordi vi skal lave et observatorium, der kan sætte Bakkegårdsskolen på verdenskortet. Idéen er at skabe en interesse for det og at skabe et kulturelt rum. Der er også rigtig mange læringselementer i det, som er lette at tage fat i", siger Ulrik Ankjær Borch.
"Det kan vi klart se et potentiale i. Lige nu har vi noget, der er værdifuldt, men som vi ikke bruger. Og nu kommer der så nogen, der vil gøre noget ved det", udbryder han.
Du kan læse mere om Astronomigruppen på Vangedes Venners hjemmeside, vangedesvenner.dk, og du kan kontakte Ulrich Ankjær Borch på mailen ulrik.borch@gmail.com.

Publiceret 10 December 2012 11:45