Lars Simonsen stævnede søndag ud fra Hellerup Havn og svømmede på sin tur tæt på Margretheholms Havn. Tirsdag eftermiddag svømmer han det sidste stykke til Amager Strandpark og ankommer dermed officielt til København. Foto: Ole Tradsborg

Lars Simonsen stævnede søndag ud fra Hellerup Havn og svømmede på sin tur tæt på Margretheholms Havn. Tirsdag eftermiddag svømmer han det sidste stykke til Amager Strandpark og ankommer dermed officielt til København. Foto: Ole Tradsborg

Svømmer Danmark Rundt: Havmanden lagde til kaj i Hellerup

Et imponerende og livgivende svømmeprojekt kom forbi, da Charlottenlund Fort og Hellerup Havn fik besøg af Lars Simonsen, der fredag svømmede forbi vores del af Øresund som led i hans fantastiske svømmebedrift Danmark Rundt

Af
Ole Tradsborg

Der findes elitesportsmænd af en helt særlig kaliber, og så findes der dem, der kaster sig ud i et vildt og lettere van(d)vittigt svømmeprojekt uden egentlig at have den store erfaring, men som også må siges at være gjort af noget helt særligt.

43-årige Lars Simonsen hører til i den sidstnævnte kategori. Og selv om han er eventyrer med stort E, er han samtidig meget spontan. Han er heller ikke bleg for at indrømme, at han ingen erfaring havde med crawl og svømning i åbent vand - i hvert fald ikke særligt længe - før han gik i gang med den detaljerede planlægning med at svømme Danmark Rundt.

Han gør det for at opleve noget, men også for at rette fokus på en sag eller to. Undervejs samler han ind til fordel for både Julemærkefonden og Depressionsforeningen. At sidstnævnte er en del af hans fokus skyldes, at såvel Lars' mor som brødre har haft depression tæt inde på livet.

Hopper ud i det

Men hvorfor dog gøre noget så crazy som at svømme rundt om Danmark?

"Jeg kan lide at hoppe ud i noget, jeg ikke har prøvet før," siger han uden tøven - men også med et glimt i øjet.

Vi snakker med Øresund som pragtfuld kulisse. Villabyerne møder ham søndag morgen på Svaneknoppen i Svanemøllen, kort før hans aftale med den følgebåd, han skal bruge senere på søndagen, hvor han skal krydse et noget befærdet farvand ud for København og dermed komme halvvejs rundt om Københavns Havn.

Søndagens start sker fra Hellerup Havn, som vi ikke helt kan se, hvor vi sidder, men vi kan til gengæld se over mod det endnu voksende boligområde ved Tuborg, der knejser på den anden side af bugten. Her i solen fortæller Lars Simonsen med sommerfugle i maven om dagens opgave, der har krævet tilladelser fra såvel politi som fra sikkerhedstjeneste. Bag sig har han nu tilbagelagt 900 kilometers havsvømning, et eventyr, der startede den 5. juni sidste år og som i 2018 bød på svømning i fire måneder.

Her gik starten med høj sø i Vesterhavet, og da 2018-sæsonen blev afsluttet, skete det med lige så stort besvær, da det lange stræk mellem Jylland og Sjællands Odde måtte kappes over i to dele med et svøm på henholdsvis 18 kilometer og halvanden uge senere (da strøm- og vindforhold til følgebåden først skulle være i orden) blev afsluttet med et resterende marathonstræk på knap 25 kilometer.

En eventyrer med en mission

Lars Simonsen har tydeligt eventyret i sit blod, og sammen med sin familie har han oplevet ting, som andre familier vel kun tør drømme spagt om: At stå af ræset og udleve drømmen om det frie liv. Det gjorde Lars og hans mor Marianne, da de i 2014/2015 fik idéen at ro i kajak til Istanbul, selv om destinationen i første omgang 'blot' var tiltænkt Holland, hvor Lars' kone er fra.

At det blev muligt, skyldtes at jobbet på en campingplads gennem syv år endte. Campingpladsen blev drevet som et arbejdsfællesskab for udviklingshæmmede, men projektet blev lukket ned. Senere blev huset også solgt, og så var vejen banet for en ny måde at leve livet på – og for at se verden. Og det i en grad, som de færreste opnår så længe ad gangen. Det blev således til en ny, lang sejlads, denne gang blev 200 kilometer padlet gennem Alaska i 2016, og i 2017 blev det til en meget lang vandretur med familien.

Men nu er 'projekt eventyr' zoomet ind på Danmark. For som Lars forklarer det:

"De oplevelser, vi fik i udlandet var noget især jeg gerne ville se, om man kan få i Danmark."

Eventyrlige Danmark

At dømme på de oplevelser, vandturen rundt om Danmark har givet indtil nu, er hans drømme opfyldt til bristepunktet. Især ønsket om at møde 'lokalbefolkningen' rundt i landet, f.eks. møde en borgmester til en snak, har alt sammen vist sig at gå i opfyldelse.

Faktisk er Lars Simonsens ønske i lige så høj grad at give noget igen, som det er for ham selv at få og opleve.

"Jeg elsker, at folk 'finder' mig på de sociale medier og gør mig følgeskab i vandet. Det giver mig lige så meget, som det giver dem, der følger med mig", siger han om både korte og lange følgeskaber i vandet.

Det strækker sig helt tilbage til starten på svømmeeventyret, hvor et par gode venner gjorde ham følgeskab i hele 17 kilometer i det barske vand i Vesterhavet, til for nylig, hvor Mette Harboe Voll, en lokal Open Water-svømmer fra Rungsted, gjorde Lars Simonsen følgeskab i knap 12 kilometer mellem Rungsted kyst og Taarbæk.

Øresund blev en øjenåbner

Netop i Øresund, som vi kigger ud på sammen, har Lars Simonsen haft et rigtigt godt svøm. Han har mødt og talt med rigtigt mange - især hav-svømmere - og han er oprigtigt glad og imponeret over, hvor meget aktivitet, der foregår i vandet 'herovre'.

"Det er fedt at se, hvor meget der svømmes, sejles, og padles hos jer. Ud for Charlottenlund Fort var der en skøn trafik i vandet, selv om jeg desværre ikke lige fangede de fem havsvømmere, jeg så, for de var på vej den modsatte vej", griner Lars Simonsen om sit fredags-svøm, der blev afsluttet om eftermiddagen ved Hellerup, hvor han også lige gjorde stop i Tuborg Havn tæt ved Experimentarium.

Meget skal klappe

Lars Simonsen er ikke alene om sit projekt. Bag sig har han en enestående opbakning fra familien, hvor bl.a. hans far kører svømmegrejet med rundt, og hans mor gør ham følgeskab til vands og til lands. Meningen var oprindeligt, at hun skulle ro i havkajak med ham rundt, men det meget barske vand i Vesterhavet satte en stopper for det. Her måtte Lars kæmpe i meterhøje bølger alene.

Projektet har givet ham appetit på mere, men foreløbig er det de resterende 400 kilometer, han skal koncentrere sig om.

Han svømmer stort set dagligt og det med i hvert fald en distance på 10 kilometer. De mange kilometer slider på kroppen, især i skuldrene, hvilket er et velkendt fænomen hos havsvømmere. Hertil er hans kur blevet isbehandling af skuldrene hver dag, efterfulgt af en gang massage, som hans mor står for.

Foredrag på land

Når Lars efter endnu en lang svømmetur, går i land, går hele tiden dog ikke med at restituere. Han fortæller på livet løs om sine familieeventyr ved diverse foredrag, og det er en af indtægtskilderne for ham selv og til sin fund-raising til sine to støtteprojekter.

Lars Simonesen fortæller om at opnå velvære ved at motionere. Særligt svømningen tror han på. Den afslappede følelse, han får i kroppen, kan nærmest føles meditativ.

"Og det er da en anbefaling, der er værd at give videre," slutter han.

Skulle du nære et særligt ønske om at komme helt tæt på Danmarks vildeste vandmand, så kan du holde dig orienteret på de sociale medier og her læse præcis, hvornår han tirsdag eftermiddag tager det sidste stykke ind til Hegoland Badeanstalt.

Du kan følge Lars' projekt her.

Publiceret 25 June 2019 08:00